Christiaan Bastiaans

Christiaan Bastiaans | CLUB MAMA GEMÜTLICH (section I for disintoxication) | 2003 | Waterverf op zwart-wit foto | 35 x 50 cm

Christiaan Bastiaans
CLUB MAMA GEMÜTLICH (section I for disintoxication)
2003
Waterverf op zwart-wit foto
35 x 50 cm

Aanwinst, 2008

Christiaan Bastiaans (1951) werkt met video’s, foto’s, tekeningen, films en kledingsculpturen. Rode draad in zijn werk is de vraag hoe het wezen van de mens tot uitdrukking komt. Hij refereert aan antropologische, filosofische, cultuurhistorische en poëtische waarden, waardoor een vaak moeilijk te ontrafelen beeld ontstaat. Soms raakt zijn onderzoek in een wetenschappelijke versnelling of richt hij zich op het terugvinden van de geschiedenis, waarvoor hij soms letterlijk expedities onderneemt. Wat Bastiaans vooral boeit is hoe mensen zich weren in de meest helse omstandigheden.

In ‘Club mama gemütlich’ komen de opvallende karakteristieken van zijn werkwijze samen. De bewerkte oude foto van een ziekenzaal betrekt ons meteen bij het verleden en de raadselen daarvan. De zorg die aan patiënten wordt besteed, vertaalt zich in troostende elementen: schone lakens, een ordelijke zaal, aanwezige zusters. Over de foto heen ligt een web van lijnen dat verbanden benadrukt of juist ontkent, alsof de geschiedenis een achtergrond is die je naar believen kunt bekrassen.

Download:

Meer werk van Christiaan Bastiaans in de collectie

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer