Dick Cassée

Dick Cassée | Venascle | 1975 | ets | 24 x 33 cm
Dick Cassée
Venascle
1975
Ets
24 x 33 cm

Dick Cassée maakt al zijn hele kunstenaarsbestaan lang grafiek. Na een korte carrière als illustrator vertrekt hij in 1961 naar Parijs, waar de Amerikaanse graficus Stanley Hayter hem de kunst van het etsen leert. Een grote vaardigheid ontwikkelt Cassée in het werken met de droge naald. Met een burijn, een ijzeren staaf, kerft hij groeven in een metalen plaat. De rafelige randen die daarbij achterblijven, veroorzaken op het papier vaag begrensde lijnen. Door de platen met bruine inkt in te smeren geeft hij zijn grafiek een warme uitstraling.

Ook Venascle is met de droge-naaldtechniek gemaakt. Venascle is een bestaand dorpje in de bergen van de Franse Provence. Want Cassée werkt naar de natuur, al zou je dat als toeschouwer niet direct zeggen. Aanvankelijk vormt het landschap van de Provence zijn voornaamste inspiratiebron; later breidt zijn liefde zich uit tot de Engelse landschappen.

Ter plekke zet hij met enkele penseelstreken aquarellen op. Ze vormen de basis voor de grafische composities die hij vervaardigt in zijn Nederlandse atelier. In Cassées recentere werk groeien aquarellen en grafieken steeds meer naar elkaar toe.

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt: