Ger van Elk

Ger van Elk heeft in 2007 de opdracht van de AMC Kunststichting gekregen om een werk te maken voor de grafiekserie `De menselijke gedaante’. De presentatie van deze opdracht is onderdeel van het programma De Anatomische Les, de jaarlijkse publiekslezing van Amsterdam UMC.

Verschilderd | 2007 | Piezografie | 25 x 28 cm | Oplage 50 | Collectie AMC, Amsterdam UMC

Opdracht voor de serie ‘de Menselijke gedaante’

De grootvader van Ger van Elk ( 1941-2014 ) was amateurschilder, zijn vader tekende cartoons. ‘Uit verzet besloot ik géén kunstenaar te worden’. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en van Elk belandde op het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de latere Rietveld Academie. Hij maakte er kennis met conceptuele kunst. Met schilderkunst heeft hij een haat-liefdeverhouding. Naar eigen zeggen kan hij helemaal niet schilderen, tegelijkertijd refereert alles wat hij maakt aan kunstgeschiedenis. ‘Ik reflecteer op het werk van andere kunstenaars, ik speel ermee. Een kunstwerk is een boodschap, er wordt iets verteld. En ik geef graag antwoord’.

De prent die hij maakte gaat over de aard van fotografie (pure afbeelding) en schilderkunst (verf op doek). We zien de kunstenaar in zijn atelier. Meer dan de helft van de foto is weggeschilderd met witte verf. Aanstonds zal de verfwolk de kunstenaar aan het zicht onttrekken.

Ger van Elk geldt als één van de meest vooraanstaande Nederlandse kunstenaars. Zijn werk was diverse malen te zien op de Documenta in Kassel en in 2004 ontving hij de oeuvreprijs van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst. Naast schilderijen en beschilderde foto’s maakt hij ook installaties en objecten.