Jennifer Tee - De Anatomische Les 2017

Jennifer Tee heeft in 2017 de opdracht van de AMC Kunststichting en de VUmc Kunstcommissie gekregen om een werk te maken voor de grafiekserie `De menselijke gedaante’. De presentatie van deze opdracht is onderdeel van het programma De Anatomische Les, de jaarlijkse publiekslezing van Amsterdam UMC.

JENNIFER TEE Tampan Mirrored Figures, 2017Tulpenblaadjes collage op papier Piezografie op Hahnemuhle papier, 72 x 58 cm

Tampan Mirrored Figures | 2017 | piezografie | 72 x 58 cm | Collectie AMC, Amsterdam UMC

Palepai Op Sumatra was het eeuwenlang gebruik om bij bruiloften, begrafenissen en andere overgangsrituelen een handgeweven scheepjesdoek op te hangen in de huiskamer. Palepai heten deze doeken, met als belangrijkste motief een schip met een mast die uitloopt tot levensboom. In het schip zijn mens- en dierfiguren afgebeeld. De palepai verbeeldt een reis van zielen op weg naar nieuwe levens of naar het hiernamaals. Jennifer Tee: “Zowel tulpen als scheepjesdoeken betekenen veel voor mij persoonlijk. Zo bracht een schip in 1950 mijn vader samen met zijn ouders en zus van Indonesië naar Nederland. En mijn grootvader van moederskant ging jaarlijks met een schip naar Amerika voor zijn bedrijf, een tulpenbollenhandel.” Metrostation Voor haar monumentale werk Tulip Palepai in het – binnenkort te openen - nieuwe metrostation onder het Centraal Station heeft Tee ruim twee jaar intensief onderzoek gedaan naar maat, kleur en vorm van de 30 tulpensoorten die ze daarin wilde gebruiken. Daarna was ze maanden bezig met het benaderen van kwekers en de bloembollentuin Hortus Bulborum en het drogen van de blaadjes. Die ze ten slotte één voor één in het kunstwerk plaatste. De tulpenblaadjes van Tulip Palepai verwerkte ze ook in Tampan Mirrored Figures. Terugkerend thema in Tee’s werk zijn de geometrische en kristallijne vormen waarmee ze innerlijke ruimte suggereert. Ze maakt gebruik van diverse kunstvormen en -technieken: textiel, keramiek, performances, fotografie en collages. Tee woont en werkt in de Bijlmer. Ze was resident artist aan de Rijksakademie in Amsterdam en ISCP, New York. In 2015 ontving ze de Cobra Kunstprijs.

De piezografie Tampan Mirrored Figures is te koop in onze winkel. Het werk is beschikbaar in een beperkte oplage van 50 exemplaren.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer