Nieuwe aanwinsten AMC-collectie 2017

Van 28 februari tot 11 april 2017 wordt in de AMC Brummelkamp galerie een selectie van de nieuwe aanwinsten van de AMC collectie getoond.

Met steun van de AMC Kunststichting wordt de kunstcollectie van het AMC elk jaar omvangrijker. Inmiddels omvat de verzameling ruim zesduizend schilderijen, beelden, foto’s, video’s, werken op papier en opdrachten op locatie. Het merendeel wordt getoond in de openbare ruimten van het immense gebouw, zodat patiënten, medewerkers, studenten en bezoekers ervan kunnen genieten.

De collectie biedt een goed overzicht de naoorlogse Nederlandse hedendaagse kunst. De basis ervoor is gelegd ten tijde van de bouw van het AMC, rond 1979, met behulp van de 1%-regeling, schenkingen, bruiklenen en met weloverwogen aankopen. In deze tentoonstelling is een selectie van recent verworven werken te zien.

Tot die werken behoren twee lichtbakken van Thomas Elshuis met dromerige landschappen, samengeteld uit meerdere lagen foto’s en een landschap van Popel Coumou. Van beide kunstenaars is al eerder werk opgenomen in de AMC collectie. Nadere beschouwing van de foto Itaipu van Peer Veneman leert dat hier sprake is van een projectie op kasten in zijn atelier. Zo geeft de kunstenaar het beeld een extra dimensie mee.

Veneman is geen onbekende in het AMC: zijn beeld De drie gratiën staat bij de doorgang naar de faculteit. Van Mike Pratt werd de vrolijke driedimensionale Nederlandse vlag Dutch flag with seashells verworven. En in het weefwerk van meetlinten Traveling colony onderzoekt Vibeke Mascini hoe het abstracte begrip ‘één meter’ zichtbaar gemaakt kan worden.

Het schilderij van Stefan Peters, met zijn schijnbaar willekeurige penseelstreken, lijkt een reeks minutieus geschilderde landschappen te verbeelden. Inez de Brauw onderzoekt in haar werk de frictie tussen verschillende culturen. Ze maakt verhalen uit die culturen zichtbaar via een combinatie van schilderen, fotografie en collages.

Ruth van Beek past de combinatie fotografie en collages juist toen om een persoonlijk verhaal te vertellen. Oscar Santillan’s foto The Enemy suggereert een buitenaardse kracht, die van de foto afstraalt en onmiddellijk de aandacht trekt.

De AMC-collectie breidt zich ook uit door de schenkingen die regelmatig worden gedaan. Zoals de lichtbak Perspective of dissapperance van Hirycuk/Van Oevelen, die werd overgedragen na de sluiting van het enige museum in Almere: De Paviljoens. De foto van Jan Willem Steenmeijer maakt deel uit van een omvangrijke schenking van voormalig AMC-hoogleraar Niek van Dijk.