Onderzoek naar VGV

Amsterdam UMC doet samen met betrokken organisaties in het land (FSAN, Pharos, GGD, Right to Rise) wetenschappelijk onderzoek doen naar effectiviteit en veiligheid van clitorale reconstructie na vrouwelijke genitale verminking.

Achtergrond

VGV werd voor lange tijd beschreven als een onherstelbare, onomkeerbare schadelijke praktijk. Echter, ontwikkelingen in chirurgische technieken hebben het mogelijk gemaakt om veel te herstellen door het gebruiken van het weefsel dat er nog wel is. Intussen zijn wereldwijd al meer dan 10.000 besneden vrouwen geopereerd.

Operatie beschikbaar in Nederland

In Nederland is clitorale reconstructieve chirurgie sinds 2010 beschikbaar en hebben tot nu toe ongeveer 60 vrouwen de operatie ondergaan. De operatie is gericht op het herstel van zowel de clitorale anatomie als de functie van de genitaliën. Momenteel wordt in Nederland clitorale reconstructie na VGV vergoed, maar alleen voor vrouwen met lichamelijk klachten die tot een medische reden leiden. De vraag naar clitorale reconstructie groeit, maar er is nog niet goed onderzocht dat zonder lichamelijk klachten vrouwen net zo tevreden zijn met de operatie.

Wat gaan we doen?

De eerste stap in het onderzoek is dat we vrouwen die de operatie hebben ondergaan willen interviewen over hun ervaringen. Bijvoorbeeld: Welke klachten hadden zij voor de operatie en heeft de operatie geholpen? Welke zorg is belangrijk voor vrouwen die in de toekomst de operatie willen ondergaan. Deze informatie is heel belangrijk voor ons team om de zorg in de toekomst zo goed mogelijk in te kunnen richten. Uiteraard worden uw gegevens anoniem verwerkt.

De interviews zullen worden gehouden door een onafhankelijk onderzoeker. Dus niet door de persoon die ook de operaties doet.

Deelname

Hebt u in Nederland een hersteloperatie na vrouwenbesnijdenis ondergaan (clitorale reconstructie) of woont u in Nederland en bent u in het buitenland geopereerd? Dan willen we u heel graag interviewen over uw ervaringen.

Als u contact met ons opneemt via email (VGV@amsterdamumc.nl) of telefoon 020-5667525 kunnen we u meer over het onderzoek vertellen.