Scarlett Hooft Graafland

Salt, Sweating Sweethearts

2004

Foto

100 x 125 cm

Aanwinst 2005

Scarlett Hooft Graafland (1973) exposeerde voor het eerst in de AMC Brummelkamp Galerie in 2004. Toen liet ze haar IJsland-serie zien. Intrigerend fotowerk waarin ze naakt ligt op daken van huisjes in de enorme IJslandse vlaktes. De gehele serie werd voor de AMC-collectie aangekocht, waarop Hooft Graafland promoveerde tot ‘volgkunstenaar’; een kunstenaar van wie regelmatig werk wordt aangekocht.

De foto Salt sweating sweethearts I verwierf het AMC een jaar na die expositie. Korte tijd later kreeg Hooft Graafland opdracht om een werk te maken voor de glazen passage naar de nieuwbouw Psychiatrie.

Haar werk laat zich niet vangen onder een bepaalde noemer. Ze reist de hele wereld af om net dat ene beeld dat haar voor ogen staat te kunnen realiseren. En daar gaat ze vér in; van ontberingen in Groenland, waar ze drie dagen stuurloos op een ijszee ronddobberde, tot een maandenlang verblijf - niet vrij van buikloop - in Zuid-Amerika.

Op haar verre reizen maakt ze foto’s, stills eigenlijk, van performances die ze ter plekke ensceneert. Zo vormen haar werken het eindproduct van een uitvoerige voorbereiding die jaren in beslag kan nemen.

Voor deze foto moest Scarlett Hooft Graafland vier vrouwen bereid vinden om te poseren op de hooggelegen zoutvlaktes van Bolivia, en bovendien op zoek gaan naar een suikerspinmachine.

Voor meer informatie zie www.scarletthooftgraafland.nl.

Van deze kunstenaar hebben we meer werk in de collectie.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer