Scarlett Hooft Graafland

Scarlett Hooft Graafland heeft in 2013 de opdracht van de AMC Kunststichting en de VUmc Kunstcommissie gekregen om een werk te maken voor de grafiekserie `De menselijke gedaante’. De presentatie van deze opdracht is onderdeel van het programma De Anatomische Les, de jaarlijkse publiekslezing van Amsterdam UMC.

Angèle | 2013 | foto | 45 x 56 cm | Collectie AMC, Amsterdam UMC

Angèle is de naam van het poserende meisje in een sprookjesachtige omgeving, waar kalkgesteenten de vorm van geplisseerde stof hebben aangenomen. Het gezicht van Angèle lijkt haast een (Afrikaans) masker, wit-gelig geschminkt met de houtpulp die vrouwen uit de streek noodgedwongen op hun gezicht smeren tegen de straling van de zon. Want voor zonnebrandcrème hebben ze geen geld.

Hooft Graafland is gefascineerd door afgelegen, onaangetaste landschappen waar steevast de teloorgang op de loer ligt. Samen met de locale bevolking creëert ze intrigerende beelden door middel van speelse ingrepen in het landschap. Madagaskar trok haar vooral vanwege de baobabs, de eeuwenoude bomen die figureren in diverse van haar werken. Een gemakkelijke plek om te werken bleek het niet. De inwoners zijn arm, er is nauwelijks werk en daardoor vervagen normen gemakkelijk. Zodat een studente als Angèle haar studie moet zien te betalen door het verlenen van uiteenlopende diensten. De AMC-kunstcollectie bevat diverse werken van Hooft Graafland. Al in 2005, vroeg in haar carrière, verwierf het AMC haar IJslandse serie. Voor de loopbrug tussen het Q en het APC-gebouw ontwierp ze een werk op locatie: de fascinerende rendieren op de glaswand. Inmiddels wordt haar werk wereldwijd in musea getoond en door velen verzameld. Voor menige Nederlandse instelling is het onbetaalbaar geworden. Met haar prent voor de serie ‘De menselijke gedaante’ onderstreept Hooft Graafland haar nauwe band met het AMC.

Het werk Angèle is te koop in onze winkel. Het werk is beschikbaar in een beperkte oplage van 75 exemplaren.