Vera Gulikers 2018

Vera Gulikers exposeert tot 10 juli 2018 in de AMC Brummelkamp galerie in het AMC. Met haar werk ‘Poetsdoek’ won Vera Gulikers (1991) in 2017 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, een prijs die sinds 1871 jaarlijks door de Koning(in) wordt uitgereikt aan een kunstenaar onder de 35.

Met haar werk ‘Poetsdoek’ won Vera Gulikers (1991) in 2017 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, een prijs die sinds 1871 jaarlijks door de Koning(in) wordt uitgereikt aan een kunstenaar onder de 35.

Bij de recente open dagen van de Jan van Eyck Academie in Maastricht, waar Gulikers op dit moment resident is, viel haar presentatie direct op. Kunstzaken AMC had weinig bedenktijd nodig. Niet alleen is een werk van Gulikers verworven voor de AMC-collectie, de kunstenares werd bovendien uitgenodigd om te exposeren in de AMC Brummelkamp Galerie.

Gulikers werkt met zelfgemaakt ei tempera, een eeuwenoude techniek waarmee oorspronkelijk iconen werden geschilderd. Het idee om haar bekroonde werk ‘Poetsdoek’ te noemen, ontstond toen ze in haar studio per ongeluk een emmer met ei tempera omschopte en de verf opveegde. Het resultaat beviel haar zozeer dat ze die techniek nu toepast in haar schilderijen. Gulikers ontwaart duidelijke overeenkomsten tussen schilderen en huishouden: ook het ‘moppen’ van de vloer of het schoonvegen van een tafel kan een creatief proces zijn.

Als ondergrond voor haar schilderijen gebruikt ze veelal eenvoudige materialen, zoals een lap stof of gaas. Daarop zeefdrukt ze en op het resultaat brengt ze ei tempera aan, die ze vervolgens deels weer wegpoetst.

Speciaal voor deze expositie heeft Gulikers behang gezeefdrukt om de wanden van de AMC Brummelkamp Galerie mee te bekleden. Op het behang zijn delen van afbeeldingen te zien die ze eerder in schilderijen heeft gebruikt, zoals een in ongebruik geraakt Chinees vrouwenschrift. Door haar pasteuze kleur- en simpele materiaalgebruik en haar verwijzing naar traditionele vrouwelijke onderwerpen geeft Gulikers met een knipoog een ode aan het vrouw-zijn