Zwart Glas 2017

Glas was in Nederland altijd vooral een witte aangelegenheid. Waarom eigenlijk? Met die vraag nodigde het Glasmuseum in Leerdam vier ‘zwarte’ kunstenaars uit om met glas aan de slag te gaan.

Het AMC werd gevraagd hun bijzondere werken te exposeren. De geschiedenis van het Nederlandse glas heeft al 250 jaar vooral een ‘wit’ tintje. In een tijd waarin de slogan ‘black lives matter’ actueel is, komen het AMC en het Glasmuseum met de expositie Zwart Glas. Want ook black art matters.

Surinaamse achtergrond

Voor de tentoonstelling Zwart Glas selecteerde ontwerper Melvin Anderson, zelf afkomstig van de Nederlandse Antillen, vier kunstenaars met een Surinaamse achtergrond. Vier black achievers die in hun eigen vakgebied hun sporen ruimschoots hebben verdiend: Brian Coutinho als keramist, Chequita Nahar als ontwerper van sieraden, Marcel Pinas als beeldend kunstenaar en Harvey Bouterse met zijn mode en keramiek.

Iets totaal nieuws

Speciaal voor Zwart Glas verlegden de vier kunstenaars hun aandacht naar glas; een materiaal waarmee ze geen van allen eerder hadden gewerkt. "Caraïbische kunstenaars hebben een eigen benadering van de kunsten", zegt Melvin Anderson. "Dat gaf mij het vertrouwen dat we iets totaal nieuws konden laten zien."

Bilocatie

De tentoonstelling Zwart Glas wordt vanaf 23 maart geëxposeerd in De Vitrines onder collegezaal 5 en in de Q-Art in de prikpoli. Het CBK Zuid Oost exposeert tegelijkertijd werk van dezelfde kunstenaars.