Endoscopie (polikliniek)

Hier onderzoekt een arts u door in uw lichaam te kijken. Dit gebeurt met een kijkinstrument in de vorm van een smal buisje: een endoscoop.

Contact en afspraak

Uw huisarts of specialist verwijst u naar de polikliniek Endoscopie van het AMC. Hier onderzoekt een arts u door in uw lichaam te kijken. Dit gebeurt met een kijkinstrument in de vorm van een smal buisje: een endoscoop.

Endoscopisch onderzoek

De endoscoop wordt ingebracht via een natuurlijke lichaamsopening of door een kleine huidincisie (sneetje). Hierdoor heeft u na een endoscopisch onderzoek (of 'endoscopie') minder tijd nodig om te herstellen dan na een operatie.

De arts ziet de beelden van binnen het lichaam rechtstreeks via de endoscoop, of bekijkt deze op een televisiescherm. Zo komt hij erachter wat uw klachten veroorzaakt. Tijdens een endoscopie is het ook mogelijk een biopt (klein stukje weefsel) weg te nemen of een kleine operatie uit te voeren.

Verschillende soorten endoscopieën

Er zijn verschillende soorten endoscopisch onderzoek, al naar gelang het deel van het lichaam dat de arts onderzoekt. Zo kunt u naar ons verwezen zijn voor:

  • gastroscopie (onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm);
  • coloscopie (onderzoek van de dikke darm);
  • sigmoïdoscopie (onderzoek van de endeldarm);
  • EUS (echografische endoscopie), of;
  • ERCP (endoscopie van de galwegen en pancreas).

Onderzoek door een arts of specialist in opleiding

Het AMC is een universitair medisch centrum. Niet alleen een ziekenhuis, maar ook een plek waar we artsen en specialisten opleiden. Daarom komt het voor dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) u onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren, kunnen assistenten het vak goed leren. Natuurlijk staan ze altijd onder toezicht van een ervaren medicus.

Route

De polikliniek Endoscopie ligt in het bouwdeel C op de tweede verdieping. Sla linksaf als u het poligebouw binnenkomt en ga met de lift naar de tweede verdieping. Hier volgt u de witte lijn 'Endo' op de grond en vervolgens de borden.

Endoscopie

020 - 566 4301

Email:

mdl@amc.nl

Faxnummer:

020- 566 9597

Wachttijd Endoscopie

Wachttijden polikliniek:

Door het Coronavirus wijken onze toegangstijden af van hetgeen op de website staat. Houd voor meer informatie onze homepage in de gaten. Voor urgente vragen kunt u contact opnemen met de afdeling waar u naar toe verwezen bent.

De weergegeven wachttijden zijn de actuele wachttijden per november 2018

  • Reguliere gastroscopie: 2 tot 3 maanden.
  • Reguliere coloscopie: 2 tot 3 maanden.
  • Endosonografie: 1-2 weken Een ERCP: 1-2 weken.

Meer over uw bezoek aan het AMC: