Laboratorium Bloedafname (polikliniek)

Als uw behandelend arts laboratoriumonderzoek wilt laten doen naar een bepaald bestanddeel in uw bloed, urine of ontlasting, komt u bij het Laboratorium Bloedafname van het AMC.

Contact en afspraak

Uw behandelend arts wil laboratoriumonderzoek laten doen naar een bepaald bestanddeel in uw bloed, urine of ontlasting. Daarom bent u verwezen naar de polikliniek Laboratorium Bloedafname van het AMC.

Hier werken ervaren en deskundige doktersassistentes. Ze zijn gespecialiseerd in bloed afnemen en het maken van ECG’s, ook wel hartfilmpjes genoemd.

Waarom laboratoriumonderzoek?

Ons bloed vervoert allemaal bouwstoffen voor het lichaam, zoals eiwitten en glucose. Van zichzelf bevat het rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Afvalstoffen van het lichaam worden via het bloed vervoerd en met de urine uitgescheiden.

Alle bloedbestanddelen zijn bij gezonde mensen in precies de goede verhoudingen en hoeveelheden aanwezig. Bij ziekte hebben mensen soms te veel of juist te weinig van een bepaald bestanddeel. Laboratoriumonderzoek van bloed, urine of ontlasting kan daarom helpen bij het:

  • vaststellen of uitsluiten van een ziekte;
  • volgen van het verloop van een ziekte;
  • vaststellen van het succes van een behandeling en
  • het voorkómen van een ziekte.

Bloedonderzoek: uw veiligheid staat voorop

Bloedonderzoek heeft alleen zin als het te onderzoeken materiaal op precies de goede wijze is verkregen. Daarom werken hier alleen gecertificeerde doktersassistentes.

Met het oog op de veiligheid gebruiken we telkens nieuwe naalden en buizen. Bij elk onderzoek moet het bloed worden opgevangen in de juiste buis, te herkennen aan de kleur van de dop. Heel belangrijk is natuurlijk dat op zo’n buis de juiste persoonsgegevens staan. Ons laboratorium controleert die persoonsgegevens volgens strikte regels.

Kwaliteitscertificaat

In het AMC stellen we hoge eisen aan de betrouwbaarheid van bloedonderzoek. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) heeft voor de medische laboratoria in ons land een systeem van kwaliteitsborging opgezet. Ook zijn er kwaliteitskeurmerken ontwikkeld.

Het Centraal Diagnostisch Laboratorium, locatie AMC, waar het Laboratorium Bloedafname deel van uitmaakt streeft ernaar om aan hoge kwaliteitseisen te voldoen. Op de eerste plaats komt natuurlijk het borgen van de veiligheid en kwaliteit van de onderzoeksresultaten. In dit kader is het CDL-AMC momenteel ISO 15189 en ISO 22870 geaccrediteerd, accreditatienummer M146 (beide accreditaties uitgevoerd door Raad van Accreditatie). ISO 22870 is ten behoeve van point-of-care testen.

Route

Het laboratorium ligt in het polikliniekgebouw (bouwdeel Q) op de begane grond. Om er te komen neemt u de hoofdingang Poliklinieken en loopt u rechtdoor langs de koffiecorner en door de schuifdeuren.

Laboratorium Bloedafname

Telefoon: 020 - 566 5877 of 020 - 566 2384

Openingstijden:

Bloedafname volwassenen: op werkdagen van 07:30 uur tot 17:00 uur
Bloedafname kinderen: op werkdagen van 08:30 uur tot 17:00 uur
ECG: op werkdagen van 08:30 uur tot 16:15 uur
Materiaal afgifte: op werkdagen van 07:30 uur tot 17:00 uur

Meer over uw bezoek aan het AMC: