Wat is hyperthermie

Letterlijk betekent dit: verhoogde temperatuur. Het tumorgebied wordt verwarmd tot 40 à 43 graden Celsius. Gezonde cellen zijn tegen deze temperatuur goed bestand, maar kankercellen niet. Kankercellen worden gevoeliger voor andere behandelingen zoals bestraling en chemotherapie.

Voor hyperthermie worden elektromagnetische golven gebruikt. Deze zijn vergelijkbaar met de golven in de magnetron in de keuken. Zodra deze golven in het lichaam komen, wordt de bedoelde plaats warm.

  • Bij oppervlakkige hyperthermie (doel ligt minder dan vier centimeter onder de huid) stijgt de temperatuur binnen 15 minuten tot de gewenste hoogte.
  • Bij diepe hyperthermie (doel ligt meer dan vier centimeter onder de huid) kan een langere opwarmtijd (tot 30 minuten) nodig zijn.

Hoe langer de hoge temperatuur wordt vastgehouden, hoe groter het effect. Daarom is de meest effectieve behandeltijd 60 minuten. Het is gebleken dat de behandeling goed te verdragen is. Voor een hyperthermiebehandeling gecombineerd met bestraling hoeft u niet opgenomen te worden.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer