COBRA KAI studie: onderzoek naar het effect van COVID-19 vaccinatie bij patiënten met een hematologische aandoening

Over de studie

In de grote vaccinatie studies worden over het algemeen patiënten met een hematologische ziekte niet meegenomen. Er is daarom weinig bekend over de werking van vaccins bij deze patiënten. Omdat patiënten met een hematologische ziekte vaak een slechte afweer hebben lopen ze een extra risico als ze COVID-19 krijgen. Vaccinatie beschermt tegen een ernstig beloop van COVID-19 maar het is de vraag of hematologie patiënten wel voldoende afweer op kunnen bouwen na vaccinatie. In de COBRA KAI studie wordt dit onderzocht.

De studie

De COBRA KAI studie is begonnen op woensdag 24 maart 2021, toen de eerste hematologie patiënten hun eerste COVID-19 vaccinatie kregen. In totaal doen er 723 patiënten mee, verdeeld over 4 ziekenhuizen: UMC Groningen, Erasmus MC en beide locaties van het Amsterdam UMC.

Onderzoek van het afweersysteem

Bij elke COVID-19 vaccinatie die deelnemers krijgen wordt van tevoren en 4 weken later bloed afgenomen. In het bloed wordt de afweer bestudeerd: de B cellen die antistoffen maken, en T cellen die daarbij helpen en ook zelf virus-geïnfecteerde cellen kunnen doden. Ook wordt de hoeveelheid antistoffen die na vaccinatie gemaakt worden gemeten. We bepalen welke factoren (bijvoorbeeld gebruikte medicijnen) het effect van de vaccinatie positief of negatief beïnvloeden. Zie ook COVID-19-vaccinatie bij patiënten met een hematologische aandoening (COBRA-KAI) - ZonMw .

Webinar 19 januari 2023

Eerste webinar 20 december 2021

Publicaties door uw deelname aan de COBRA KAI studie

Hier  vind u een lijst van de wetenschappelijke publicaties, waarin de resultaten van de COBRA KAI studie beschreven staan. U kunt steeds aan de datum naast de link zien wanneer dit is gepubliceerd. Als u op de link klikt komt u op de pagina’s van de medisch wetenschappelijke tijdschriften uit, waarin de artikelen gepubliceerd zijn.

SARS-CoV-2 vaccine-induced humoral and cellular immunity in patients with hematologic malignancies (december 2022)

Samenvatting: Dit is een overzichtsartikel van de artikelen over corona-vaccinatie in hematologie patiënten die tot nu toe zijn verschenen. Patiënten met een hematologische aandoening hebben een verhoogd risico op een ernstig beloop van en overlijden aan een infectie met het coronavirus. Begin 2021 werden deze patiënten daarom met voorrang gevaccineerd. Het was echter onduidelijk of vaccinaties bij deze patiënten bescherming zouden bieden tegen COVID-19. Patiënten met een hematologische aandoening hebben vaak een minder goede afweer, door de ziekte of de behandeling ervan. Inmiddels hebben de meeste patiënten ten minste drie vaccinaties gekregen. Studies in binnen- en buitenland hebben laten zien dat een groot deel van de hematologie patiënten na 3 vaccinaties evenveel antistoffen maakt als gezonde volwassenen na twee vaccinaties. Het basisschema voor COVID-19-vaccinatie moet daarom voor patiënten met hematologische vormen van kanker bestaan uit drie in plaats van twee mRNA-vaccinaties. Patiënten na allogene stamceltransplantatie en andere patiënten zonder B-cellen, door bijvoorbeeld behandeling met rituximab, dienen opnieuw gevaccineerd te worden na voldoende herstel van het immuunsysteem. Het aantal doses en de exacte timing van revaccinatie moeten nog worden vastgesteld. Tot slot: de afweer tegen COVID-19 bestaat uit antistoffen, en andere cellen van het afweersysteem zoals T cellen. Vaccinatie heeft in de meeste patiënten goede T cel afweer, ook als er geen B cellen zijn.

COVID-19 vaccination in immunocompromised patients with haematologic diseases - BJH (december 2022)

Antibody Response in Immunocompromised Patients With Hematologic Cancers Who Received a 3-Dose mRNA-1273 Vaccination Schedule for COVID-19 | Hematology | JAMA Oncology | JAMA Network (augustus 2022)

COVID-19-vaccinatie bij immuungecompromitteerde patiënten met hematologische aandoeningen - NTVH (juli 2022)

Quantitative analysis of mRNA-1273 COVID-19 vaccination response in immunocompromised adult hematology patients | Blood Advances | American Society of Hematology (ashpublications.org) (maart 2022)

Verdere informatie

Over COVID-19 vaccinatie bij patiënten met een slechte afweer:

Mensen met afweerstoornis (immuungecompromitteerden) | RIVM

Over onderzoek naar COVID-19 bij patiënten met een slechte afweer:

Vaccinatie - ZonMw

Voor vragen:

-          Voor studiedeelnemers van het UMC Groningen: cobra-kaistudie@onco.umcg.nl

-          Voor studiedeelnemers van het Erasmus MC: sct@erasmusmc.nl

-          Voor studiedeelnemers van het Amsterdam UMC: cobra-kai_pt@amsterdamumc.nl

Het COBRA KAI studieteam:

Erasmus MC Rotterdam: Dr. Pim Mutsaers, Dr. Anouk Broers

UMC Groningen: Dr. Jaap van Doesum, Dr. Tom van Meerten

Amsterdam UMC: Drs. Sabine Haggenburg, Drs. Quincy Hofsink, Dr. Caroline Rutten, Dr. Bram Goorhuis, Dr. Inger Nijhof, Prof. Dr. Mette Hazenberg