Op weg naar bacteriedrank tegen suikerziekte

De UvA heeft een boeiende fotoexpositie van zeven onderzoekers die hun kennis willen overdragen aan de samenleving. Onderzoek is leuk, maar nog leuker als je er wat mee kunt. Er doen twee AMC'ers mee. Hoogleraar Max Nieuwdorp is betrokken bij Caelus Health en werkt aan een bacteriedrankje.

Max Nieuwdorp (in witte jas) en Willem de Vos Max Nieuwdorp (in witte jas) en Willem de Vos

Max Nieuwdorp is de hoogleraar vooral bekend van de 'poeptransplantaties'. Kan de feces van een gezond iemand problemen als suikerziekte en overgewicht bij anderen oplossen. Heel simpel gesteld krijgen de patiënten de bacteriën van gezonde vrijwilligers toegediend in de hoop dat het effect heeft op aandoening. De patiënten krijgen de bacteriën toegediend via een slangetje in de neus dat doorlloopt tot de darmen.

‘In sommige gevallen werkt het goed’, zegt Nieuwdorp.  ‘Het idee van Caelus Health is om te kijken welke bacteriën precies verantwoordelijk zijn voor dit gunstige effect. Die kweken we dan verder op en kijken of we ze in een drankje kunnen stoppen. Dat geven we dan aan patiënten. Je kunt het zien als een drankje zoals Yakult, een probiotica, gemaakt met ‘goede’ bacteriën.’ Caelus Health richt zich op de preventie van het voorkomen van type 2 diabetes, dat is de vorm van suikerziekte die in de loop van het leven onstaat.

Op de foto in de expositie staat Nieuwdorp (in de witte jas) samen met prof. dr. Willem de Vos van de Wageningen Universiteit. Nieuwdorp: ‘Ik behandel de patiënten. Ik lever De Vos de bacteriën van de patiënt voor, en na, de ingreep. Dan kan hij de verschillen eruit vissen en de bacteriën identificeren die kennelijk goed werken.’

De opgave is dan om daarvan een drankje te maken. Nieuwdorp tempert al te hoog gespannen verwachtingen. ‘Het is een ingewikkeld vraagstuk. Er zijn meer factoren dan de bacteriën die de ernst van de ziekte bepalen. Ik moet eerlijk zijn, we hebben nog niks gevonden. Maar ik hoop dat het werkt.’

De expositie Valorisatie Vereeuwigd is vanaf donderdag 13 april te zien in het kantoor van IXA (het bureau Innovation Exchange) op het Science Park in Amsterdam. Later in april komen de foto’s ook naar het AMC waar ze te zien zullen zijn in de gang J1A boven de faculteitsingang.
De foto’s zijn gemaakt door Fred van Diem, gespecialiseerd in portretten van bijzondere mensen. Hij fotografeerde veel bekende Nederlanders waaronder Herman Brood, Ilse de Lange, Andre Hazes en Armin van Buuren, Mark Rutte, het Nederlands vrouwen voetbalelftal alsmede schrijvers, filmmakers, wetenschappers. Van Diem doet veel opdrachten voor de UvA en de HvA.