'een gebouw dat kunst ademt'

Na 16 jaar heeft het AMC weer een gloednieuwe kunstcatalogus: EEN GEBOUW DAT KUNST ADEMT. Tot 12 februari 2020 is op locatie AMC in drie expositieruimtes een aan de catalogus gewijde tentoonstelling te bezichtigen: in de AMC Brummelkamp Galerie, De Vitrines en in Q-Art.

De nieuwe collectiecatalogus biedt een helder overzicht van ruim driehonderd recente aankopen en kunstopdrachten vanaf 2003. In de afgelopen jaren zijn veel nieuwe werken verworven en kunstopdrachten verleend. Hoogste tijd voor een nieuwe catalogus.

Het AMC-gebouw van Amsterdam UMC huisvest een hedendaagse kunstcollectie van ruim 6800 werken. Om daarvan een goed overzicht krijgen is een behoorlijke opgave, want de collectie hangt verspreid door dit grote gebouw met zijn vele kilometers aan gangen. Fotograaf Christian van der Kooy fotografeerde de collectie vanuit het perspectief van de gebruiker in het markante gebouw.

Gebruikers aan het woord

Die gebruiker komt in deze tweetalige catalogus ruimschoots aan het woord. Patiënten, medewerkers, studenten, onderzoekers en kunstenaars vertellen openhartig hoe zij de kunst in het gebouw ervaren. Filosoof Maarten Doorman, wetenschappers Hanneke van Laarhoven en Arno Witte en kunsthistorici Pietje Tegenbosch en Sandra Smets beschouwen de collectie vanuit hun invalshoek. Sabrina Kamstra, curator van de AMC-kunstcollectie en samensteller van deze bijzondere catalogus, schetst de ontwikkeling van de collectie door de jaren heen.

In EEN GEBOUW DAT KUNST ADEMT zijn de recente aanwinsten zo gegroepeerd dat ze elkaar versterken en uitlokken tot verrassende associaties. Een dergelijke presentatie is in het fysieke gebouw onmogelijk, maar door de opzet van de catalogus vormen de werken een eenheid die de verbeeldingskracht en flexibiliteit van de collectie zichtbaar maakt.

Bestellen

EEN GEBOUW DAT KUNST ADEMT kost € 34,95.
Bestel hier een of meer exemplaren van EEN GEBOUW DAT KUNST ADEMT, of mail naar: infokunstzaken@amc.nl.

De kunstcatalogus is ook te koop bij de AKO Boekhandel op het Verheijplein, locatie AMC.

Speciale editie

De kunstcatalogus is tevens te koop als limited edition in een cassette met twee unieke foto’s van kunstenaar Elspeth Diederix, gesigneerd in een oplage van 250 exemplaren.

‘Flowerfields’

Diederix’ foto’s zijn een voorstudie voor het grote project ‘Flowerfields’, dat zij in de periode 2020 – 2024, in opdracht van de AMC Kunststichting, zal realiseren in de zitkamers van de nieuwe verpleegafdelingen van Amsterdam UMC, locatie AMC. ‘Flowerfields’ bestaat uit foto’s van medicinale planten die Diederix speciaal daarvoor kweekt in haar ‘Miracle Garden’ in Amsterdam-West. Voor dit bijzondere project wonnen Elspeth Diederix en Sabrina Kamstra, curator van de collectie, in 2018 de Elisabeth van Thüringenprijs.

De limited edition is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt, maximaal een per klant.

Prijs voor medewerkers Amsterdam UMC € 295,00, niet-medewerkers betalen € 350,00.
Inlijstservice voor de twee foto’s: € 120,00. Alle prijzen zijn inclusief btw.
Bestel hier een exemplaar van de speciale editie van EEN GEBOUW DAT KUNST ADEMT, of mail naar infokunstzaken@amc.nl.

 

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt: