Revalidatiefase bij kinderen met CI

Tijdens de revalidatie staan de volgende aspecten centraal:

Tijdens de revalidatiefase zijn er afspraken in het AMC en bij u thuis. De afregeling van de spraakprocessor vindt plaats in AMC, de revalidatie vindt zowel in AMC als bij u thuis plaats.

  • afregeling (instelling) van de spraakprocessor door de audioloog en de logopedist,
  • hoorstimulering en stimulering van de gesproken taalontwikkeling door de logopedist,
  • adviezen aan u als ouder voor het stimuleren van de hoor- taal- en spraakontwikkeing van uw kind.

Het revalidatietraject is intensief voor zowel het kind als voor de ouders, aangezien er veel bezoeken aan het ziekenhuis plaatsvinden en er ook thuis gewerkt moet worden aan het dragen van de processor, het wennen aan geluid en hoorstimulering.

Tijdens de afregeling wordt de spraakprocessor verbonden met een computer. Deze eerste afregeling is nog grof en moet in de loop van de weken steeds worden bijgesteld, ook aangezien de gehoorzenuw in de eerste periode een ontwikkeling doormaakt. Daardoor verandert de optimale instelling van de spraakprocessor steeds en moet de processor weer worden bijgesteld .

Na de eerste intensieve periode van ongeveer 8 weken kunnen de bezoeken aan het ziekenhuis vaak worden afgebouwd, maar gedurende het eerste jaar zullen er nog veel afspraken volgen voor verdere revalidatie. Na het eerste jaar komt uw kind ook nog regelmatig voor nazorg bij het CI-team. Zo is uw kind altijd verzekerd van een goed functionerende processor en optimale zorg.

Hoorstimulering


Uw kind met wennen aan het geluid van het CI. Dit kost veel energie van het kind. Hoortraining helpt het kind om het geluid van het CI te leren gebruiken voor herkenning van geluiden en voor het spraakverstaan.

De hoortrainingsspelletjes helpen uw kind geluiden en spraak steeds beter leren interpreteren. Bij sommige kinderen gaat dit in kleine stapjes en bij anderen wat sneller. De logopedist geeft op het AMC  korte hoortrainingen , maar zij komt tijdens de eerste weken ook bij u op huisbezoek om in de thuissituatie voorbeelden van hoorstimulatie te geven Zij leert u  hoe u uw  kind het beste kunt begeleiden en ondersteunen. U en de logopedist werken nauw samen met de gezinsbegeleider en de logopedist op school of peuterspeelzaal.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer