Revalidatie

Vaak wordt een behandeling gestart via de kinderrevalidatie arts. Het doel hiervan is om u en uw kind te ondersteunen en begeleiden. Bij een aantal aandoeningen wordt spalkbehandeling ingezet. Het doel van een spalk is om de stand van de arm, pols of vingers te behouden of te verbeteren. Dit betekent dat uw kind ’s nachts en/of overdag deze spalk moet dragen. De instructies hiervoor krijgt u via de ergotherapeut.

Ook denken de ergotherapeut en revalidatiearts mee over mogelijke ondersteuning van de handfunctie door een prothese of orthese. Een prothese is een lichaamsvervangend hulpmiddel, zoals een kunsthand. We kunnen veel informatie geven over wanneer dit een geschikt hulpmiddel kan zijn. In de praktijk maken maar weinig kinderen en jongeren hier gebruik van.

Een orthese is een lichaamsondersteunend hulpmiddel. We maken dan samen met de instrumentmaker een voorziening die ‘op’ de hand van het kind past, en waaraan bestek of andere hulpmiddelen bevestigd kan worden. Denk dan aan een handvat van een springtouw of het plectrum van een gitaar. Op die manier kunnen kinderen hun hand zo functioneel mogelijk gebruiken.

Ondanks dat kinderen met aangeboren afwijkingen van de arm of hand vaak erg gelukkig zijn, hebben sommige kinderen (en hun ouders) soms moeite met het aanpassen of omgaan met het ‘anders-zijn’. Als kinderen of ouders hier vragen over hebben kan een gesprek met de revalidatiearts of soms met de psycholoog hierover handig zijn.