Melissa van Gool: Spitting image: targeting tick proteins by vaccination as a novel strategy to prevent Lyme borreliosis

Introductie onderzoeker

Melissa van Gool studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit en begon haar promotieonderzoek in 2016 bij de afdeling Moleculaire Celbiologie en Immunologie aan het Amsterdam UMC. Hier onderzocht zij onder andere de ontwikkeling van IgA antistoffen tijdens de ziekte van Lyme in samenwerking met de partners van de LymeProspect studie. In 2021 is zij bij het AMLC begonnen als postdoctoraal onderzoeker in de groep van prof. dr. Joppe Hovius waar zij zich zal richten op het onderzoeken van immuunreacties tegen tekeneiwitten om zo geschikte antigenen te identificeren voor anti-tekenvaccins.

Aanleiding en doel van het onderzoek

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door Borrelia burgdorferi sensu lato bacteriën die worden overgedragen door Ixodes teken. Het aantal mensen gediagnostiseerd met de ziekte van Lyme is de afgelopen twee decennia drastisch gestegen en kan zich manifesteren van goed behandelbare huidziekten tot ernstige ontstekingen van gewrichten, hart en hersenen. Aangezien er op dit moment geen vaccin beschikbaar is om de ziekte van Lyme te voorkomen, wordt bij het AMCL onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een vaccin.

In dieren is aangetoond dat, bij herhaaldelijke tekenbeten, immuniteit tegen teken kan worden ontwikkeld. Hierdoor is de teek ook niet meer in staat om de Borrelia bacterie over te dragen op dieren en wordt de ontwikkeling van ziekte voorkomen. Op basis van deze bevindingen doen wij onderzoek naar de ontwikkeling van tekenimmuniteit bij mensen. Het induceren van tekenimmuniteit door middel van een anti-tekenvaccin kan mogelijk niet alleen de ziekte van Lyme, maar ook andere teek-overdraagbare aandoeningen, voorkomen.

Financiering

Dit onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO | Vidi 2019).

Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziekte Centrum (AMLC)

phone: 020 566 2649

Mijn Dossier