Geriatrie (polikliniek)

Informatie over uw afspraak op de polikliniek Geriatrie.

Contact en afspraak

Uw huisarts of specialist verwijst u naar de polikliniek Geriatrie van het AMC. Geriatrie is een medische term voor ouderengeneeskunde. Op de polikliniek Geriatrie wordt u behandeld door een geriater.

Waarvoor u bij ons terecht kunt

Oudere mensen hebben vaak verschillende aandoeningen of beperkingen. De geriater kan helpen bij problemen zoals:

 • Malaise (algeheel beroerd voelen zonder een duidelijke klacht);
 • Achteruitgang in het dagelijkse functioneren, zonder andere klachten;
 • Geheugenverlies of anderszins verwardheid;
 • Mobiliteitsstoornissen (problemen met balans, duizeligheid en lopen);
 • Incontinentie (niet kunnen ophouden van plas of ontlasting);
 • Voedingsproblemen (eetlustvermindering, afvallen, ondergewicht);
 • Somberheid, angst en achterdocht op oudere leeftijd;
 • Problemen door het gebruik van veel verschillende medicijnen.

Wat kan ik verwachten?

De geriater en een gespecialiseerde verpleegkundige nemen ongeveer anderhalf uur de tijd om uw problemen in kaart te brengen. Ze gaan in op uw lichamelijke klachten, maar letten ook op mogelijke psychische problemen, op uw functioneren en mobiliteit en op uw situatie thuis. De geriater onderzoekt u ook lichamelijk. Tijdens het gesprek stellen we een behandelplan op dat we vervolgens uitgebreid met u en uw naasten bespreken.

Het behandelplan houdt bijvoorbeeld in dat er verder bloedonderzoek wordt gedaan, een röntgenfoto van de longen wordt gemaakt, of een hartfilmpje wordt gemaakt. De geriater werkt in een team met meerdere deskundigen van verschillende afdelingen. Als het nodig is vraagt de geriater ook nog andere artsen om advies. Bijvoorbeeld een psychiater, neuroloog, orthopeed of revalidatiearts.

Wat verwachten we van u?

 • Neem een naaste mee. Uw naaste kan aanvullende informatie geven aan de arts, maar kan ook goed meeluisteren wat er na het onderzoek gaat gebeuren.
 • Neem uw medicatie mee (alle doosjes die u in huis heeft, of uw medicijnrol van de apotheek). Ook eventuele vitaminetabletten van de drogist of pijnmedicatie die u gebruikt uit de losse verkoop is verstandig om mee te nemen.
 • Schrijf uw vragen op. Vaak zijn mensen bij de dokter vergeten wat ze wilden vragen. Zorg dat u een handig lijstje maakt. Wel zo makkelijk.
 • Trek gemakkelijke kleding aan. U wordt namelijk lichamelijk onderzocht. Dat betekent dat u op de polikliniek alles dient uit te trekken behalve uw onderbroek. Het is prettig voor u en uw arts als u gemakkelijke kleding aan heeft.

Onderzoek door een arts of specialist in opleiding

Het AMC is een universitair medisch centrum. Niet alleen een ziekenhuis, maar ook een plek waar we artsen en specialisten opleiden. Daarom komt het voor dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) u onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren, kunnen assistenten het vak goed leren. Natuurlijk staan ze altijd onder toezicht van een ervaren medicus.

Route

De polikliniek Geriatrie/ Ouderengeneeskunde ligt in het polikliniekgebouw (bouwdeel Q) op de eerste verdieping. Om er te komen neemt u de hoofdingang Poliklinieken en loopt u rechtdoor langs de koffiecorner. Neem hier rechts de lift of de trap naar de eerste verdieping en meld u bij de balie.

Geriatrie/ Ouderengeneeskunde

020 - 566 2694

Wachttijd Geriatrie/Ouderengeneeskunde

Wachttijden polikliniek:

Door het Coronavirus wijken onze toegangstijden af van hetgeen op de website staat. Houd voor meer informatie onze homepage in de gaten. Voor urgente vragen kunt u contact opnemen met de afdeling waar u naar toe verwezen bent.

Klinische Geriatrie: 84 dagen.

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw   zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin   ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare   wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de   Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor   behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

Meer over uw bezoek aan het AMC: