Astma cardiale

Wat is het?

Astma cardiale is de acute vorm van hartfalen. Deze acute vorm ontstaat doordat bloed door het hart niet wordt rondgepompt. Daardoor ontstaat er stuwing van bloed in de bloedvaten in de longen. Deze bloedvaten raken overvuld en als gevolg hiervan treedt vocht uit de bloedbaan dat zich ophoopt in het longweefsel (vocht achter de longen).

Klachten

De klachten bij deze vorm van acuut hartfalen zijn plotselinge benauwdheid,  die vaak ’s nachts optreedt, enkele uren na het slapen gaan.  De kortademigheid  wordt erger bij platliggen. De kortademigheid kan samen gaan met een droge prikkelhoest of een piepende ademhaling.

Diagnose en onderzoek

Om de diagnose te stellen, kunnen de volgende onderzoeken bij u worden uitgevoerd: bloedonderzoek, een longfoto (om te beoordelen of er vocht achter de longen aanwezig is), een hartfilmpje en een echo van het hart (om de pompfunctie van het hart te beoordelen).

Behandeling

De behandeling van een astma cardiale bestaat uit medicijnen via het infuus zoals: plasmedicatie, vaatverwijdende medicijnen en medicijnen tegen de benauwdheid.

Bron: website Hartstichting