Wat is het?
De bloeddruk is de druk die wordt uitgeoefend aan de binnenzijde van de vaten tijdens het rondpompen van het bloed door het lichaam.
De bloeddruk bestaat uit een boven- en onderdruk. Bij de bovendruk (systolische bloeddruk) wordt de druk gemeten op het moment dat het hart maximaal samenknijpt. De onderdruk (diastolische bloeddruk) wordt gemeten nadat het hart al heeft uitgepompt; in de circulatie blijft de bloeddruk dan nog verhoogd (en niet 0) omdat het bloed wel naar de kleine vaatjes toe gaat maar er niet meteen doorheen kan gaan.
Voorbereiding
Voor het meten van de bloeddruk is er geen specifieke voorbereiding nodig. De betrouwbaarste meting wordt gedaan na een vijftal minuten stil te hebben gezeten. Voor een uitspraak over hoge bloeddruk moet de meting minimaal twee maal zijn gedaan.
Bij sommige mensen mag de bloeddruk aan de linker of rechter arm niet gemeten worden, bijvoorbeeld om de slagaders of aders of lymfebanen in die arm te beschermen. Dit is bijvoorbeeld ook zo bij dialyse patenten aan de kant waar de shunt zit.
Procedure
Het meten van de bloeddruk kan op verschillende manieren:
- Automatische bloeddruk meter;
Om de bovenarm wordt een band bevestigd die met een rubberen slang verbonden is aan een apparaat. De band wordt na één druk op de knop met lucht opgeblazen. Dit kan een onaangenaam strak/tintelend gevoel om de arm geven omdat de slagader tijdelijk en heel kort wordt afgesloten. Dit zal verder geen schade aanrichten in het lichaam. Als het bloedvat is afgesloten zal het oppompen stoppen en de band zal hierna leeg lopen. Bij het leeglopen van de band zal het bloed weer gaan stromen zodra de bovendruk weer groter is dan de banddruk; dit wordt als een signaal gezien en gemeten: de bovendruk. Bij het verder leeglopen van de band wordt als laatste signaal de laagste bloeddruk geregistreerd, de onderdruk. De bloeddruk (boven- en onderdruk) wordt op de automatische bloeddrukmeter weergegeven; - Handbloeddrukmeter;
Hierbij wordt de band, die om de arm bevestigd is, handmatig opgeblazen met een pompje en zal het leeg laten lopen van de band ook handmatig gebeuren. Het pompje is met een slang ook verbonden aan een drukmeter. Door te luisteren aan de slagader met een stethoscoop, tijdens het leeg laten lopen van de band, kan vastgelegd worden wat de bovendruk is en de onderdruk; - 24-uurs bloeddrukmeter;
Sommige patiënten krijgen een 24 uurs bloeddrukmeter mee naar huis. Dit omdat ze tijdens het bloeddruk meten bij de huisarts te gespannen zijn of om te kijken of de voorgeschreven medicatie voor de te hoge bloeddruk het gewenste effect heeft.
De bloeddrukmeter wordt op de heup met een riem gedragen. De band komt om de arm en de band is bevestigd aan de bloeddrukmeter. Het meten van de bloeddruk gebeurt automatisch; de band blaast zelf op en loopt weer leeg.
De arts stelt in hoe vaak de bloeddruk wordt gemeten.
Nadat de 24-uurs bloeddruk meting heeft plaats gevonden zal er een afspraak volgen waarin de arts met u de uitslag zal bespreken.
Tijdens de 24-uurs bloeddruk meting is het van belang de band om de arm te laten zitten. S ’nachts kan de draagriem af. Tijdens het onderzoek mag u niet onder de douche of in bad. Het is belangrijk bij te houden in het dagboekje dat u meekrijgt wanneer u welke activiteit uitvoert zoals wandelen, fietsen het innemen van de medicatie of hoe laat u naar bed toe gaat en weer opstaat.
Risico’s
Er zijn geen risico’s verbonden aan het meten van de bloeddruk.
Nazorg
Er is geen nazorg van toepassing na het meten van de bloeddruk.