Bradycardie (sinus)

Wat is sinusbradycardie?

Een sinusbradycardie lijkt erg op het sinusritme. Het verschil zit hem in het aantal hartslagen per minuut. Bradycardie betekent ‘trage hartslag’. Het aantal hartslagen is nu minder dan 60 slagen per minuut.

Wat zijn de klachten en verschijnselen?

Meestal geeft een sinusbradycardie geen klachten. Wanneer het aantal hartslagen per minuut erg laag is kan het zijn dat het hart te weinig bloed uitgepompt. Hierdoor kunt u last hebben van duizeligheid of flauwvallen. In ernstige gevallen kan een bradycardie zorgen voor een infarct maar ook voor hartfalen.

Vaststellen van de diagnose en onderzoek. Hoe gaat dat?

Hoe snel uw hart slaat kunt u voelen aan uw pols. Zo voelt u uw hartrimte. Door een hartfilmpje; electrocardiogram (ECG) te maken kunnen wij zien of u een sinusbradycardie heeft. Ook kan tijdens een ziekenhuisopname met telemetrie  uw hartritme beoordeeld worden. Bij telemetrie krijgt u plakkers met draden op uw borstkas geplakt. Een kastje is hiermee verbonden. Dit kastje legt uw hartritme vast.

Wat is de behandeling van een sinusbradycardie?

Eigenlijk hoeft een sinusbradycardie niet behandeld te worden. Maar mocht u medicijnen gebruiken die uw hartritme vertragen, dan kan er eventueel door een arts naar gekeken worden. Misschien kunt u stoppen met dit medicijn. Of misschien kan de dosis verlaagt worden. Stop nooit zelf met medicijnen, maar doe dit altijd in overleg met een arts!