Coronair spasmen

Spasme van de coronair arteriën (Prinzmetal angina, variant angina)

Wat is het?

Pijn op de borst door zuurstofgebrek in het hart is een veel voorkomende klacht. Dit wordt bij de meeste mensen veroorzaakt door vernauwing van de kransslagaders (coronairarteriën) door “aderverkalking”. Vernauwingen kunnen ontstaan door opstapeling van cholesterol in de wand van het bloedvat en schade aan hetzelfde bloedvat door suikerziekte, hoge bloeddruk, roken, overgewicht en verhoogd cholesterol.

Soms is er echter een andere oorzaak: het plots samenknijpen van de kransslagaders (coronairspasme), waarbij het vat zo ver samenknijpt dat ook hierbij een zuurstoftekort kan ontstaan. Hartkatheterisatie (een röntgenopname van de binnenkant van de bloedvaten) wijst dan uit dat er geen belangrijke vernauwing aanwezig is.

Klachten en verschijnselen

De meest typische klacht van coronairspasme is een drukkende pijn op de borst, uitstralend naar de linker- of rechterarm of zelfs beide armen. Vaak gaat dit gepaard met klachten van misselijkheid, bleek wegtrekken en zweten. Minder typische klachten zijn kortademigheid en het gevoel dat er een strakke band om de onderkant van de borstkas zit.

Anders dan bij klachten bij vernauwing van de kransslagaders door aderverkalking treden klachten van coronairspasmen vaak op in rust, meestal ook ’s nachts. De klachten houden lang aan (tot wel meer dan 20 minuten) en verbeteren vaak niet met rust. Roken lijkt de klachten ook te kunnen uitlokken.

Een normaal bloedvat waarbij door samenknijpen de doorstroming belemmerd wordt Een normaal bloedvat waarbij door samenknijpen de doorstroming belemmerd wordt

Diagnose en onderzoek

Over het algemeen wordt de diagnose gesteld op basis van de klachten en het ontbreken van afwijkende resultaten van onderzoeken naar zuurstoftekort in de hartspier, zoals:

  • Een inspanningstest;
  • Nucleaire myocard perfusiescan (MPS);
  • Magnetic resonance imaging (MRI - scan) met adenosine.

Indien deze onderzoeken onvoldoende informatie geven, en medicatie en behandeling van risicofactoren (vooral roken geeft veel klachten bij deze aandoening) onvoldoende verbetering geven, kan een uitgebreider, invasief onderzoek plaatsvinden, namelijk een hartcatheterisatie met acetylcholine-testen.

Behandeling

  • Medicijnen:

    • Calciumantagonisten;
    • Nitraten;
    • Cilostazol.
  • Leefstijladvies:

    • Stoppen met roken.