Endocarditis

Wat is het?

Bij endocarditis is de binnenbekleding van het hart (endocard) of een van de hartkleppen ontstoken doordat bacteriën zich hierop nestelen.

Klachten en verschijnselen

De klachten die zich bij endocarditis uiten komen vaak geleidelijk en zijn soms vaag, lijkend op een griep.  Er zijn twee soorten uitingen van endocarditis: de acute endocarditis of de subacute endocarditis (langzamer ontstaan).

De volgende klachten passen bij endocarditis; koorts, koude rillingen, vermoeidheid, gewichtsverlies, vlekjes op de nagels of in het oogwit of strooiplekken met huiderupties/ zwarte plekjes op de huid van onderarm/vingers en onderbenen/ tenen.

Diagnose en onderzoek

De volgende onderzoeken kunnen bij u uitgevoerd worden om te achterhalen of u endocarditis heeft: bloedkweken, bloedonderzoek, echografie van het hart, echografie van het hart via de slokdarm en een hartfilmpje.  Tevens kan de cardioloog aanvullend onderzoek willen verrichten; positron emissie tomografie (PET)- computer tomogram (CT) scan, hartkatheterisatie (CAG) of een magnetic resonance imaging (MRi) scan.

Behandeling

U komt mogelijk in aanmerking voor de volgende behandelingen: langdurig antibiotica via het infuus (4 tot 6 weken) of een operatie om de aangedane hartklep te vervangen of te repareren.