Wat is een hartkatheterisatie?
Een hartkatheterisatie is een diagnostisch onderzoek om de kransslagaderen in beeld te brengen en eventuele vernauwingen op te sporen. Een hartkatheterisatie heet ook wel een coronaire angiografie (CAG).
Met een hartkatheterisatie worden de kransslagaders bekeken. Er wordt ook gekeken waar eventuele vernauwingen zitten en hoe ernstig die zijn.
Wie krijgen een hartkatheterisatie?
Patiënten met klachten van angina pectoris (pijn op de borst) of na een doorgemaakt hartinfarct krijgen een hartkatheterisatie. Maar ook bij het stellen van de diagnose of als voorbereiding voor een operatie kan het gebruikt worden.
Waar wordt de hartkatheterisatie gedaan?
De hartkatheterisatie vindt plaats in de hartkatheterisatiekamers. Deze bevinden zich op afdeling B2, locatie AMC en op afdeling 5D, locatie VUmc.
Hoe gaat een hartkatheterisatie?
Bij een hartkatheterisatie krijgt u een plaatselijke verdoving. Een katheter wordt in een slagader geplaatst via de pols of de lies. Via de slagader wordt de katheter opgeschoven naar het hart. In het hart aangekomen spuit de interventie-cardioloog contrastvloeistof in. Dit is om de kransslagaders te kunnen beoordelen.
Wat gebeurt er na de hartkatheterisatie?
Na de hartkatheterisatie moet het aanprikpunt worden afgedrukt. Dit gebeurt met een drukverband of een bandje met lucht die het bloedvat leegt (safeguard /TR bandje). Als de katheterisatie via de lies is gedaan, heeft u enkele uren bedrust. Als u via de pols bent geholpen, heeft u geen bedrust. Volgens een protocol wordt het drukverband verwijderd en/of de safeguard/TR bandje geleegd.
Hoe krijgt u de uitslag van de hartkatheterisatie?
De uitslag van de hartkatheterisatie krijgt u meteen te horen van de interventie-cardioloog. Als er één of meerdere vernauwingen gevonden zijn, wordt de uitslag besproken in het Hartteam. Dit is een bespreking waar de cardioloog, interventie-cardioloog en cardio-thoracale chirurg bij elkaar komen. Zij bespreken samen wat de beste behandeling is. De uitslag hiervan krijgt u te horen van u cardioloog.