Tako Tsubo cardiomyopathie (gebroken hartsyndroom)

Wat is het?

Tako-tsubo cardiomyopathie is een zeldzame afwijking van de hartspier. Japanners bedachten de naam Tako-tsubo, omdat de linkerkamer bij mensen met deze aandoening lijkt op een kruik om octopussen mee te vangen (tako=octopus en tsubo=pot).

De aandoening wordt ook wel ‘gebroken hartsyndroom’ genoemd. Het komt vaak voor bij vrouwen boven de 50 jaar, na hevige emotionele of lichamelijke stress. Waarschijnlijk zorgen de stresshormonen voor een soort verlamming van een deel van de hartspier. Maar de precieze oorzaak is nog niet goed bekend. Ook zonder emotionele of lichamelijke stress kan een Tako-tsubo cardiomyopathie voorkomen.

Klachten en verschijnselen

De klachten lijken op een acuut hartinfarct: hevige aanhoudende pijn op de borst. Het electrocardiogram (ECG) en de bloedwaardentest wijzen ook op een hartinfarct, maar bij hartkatheterisatie zijn geen echte vernauwingen te zien. Wel is er vaak een ballonvormige uitstulping (aneurysma) aan de onderkant van de linkerkamer. De linkerkamer trekt dan tijdelijk niet goed samen. Opvallend is het snelle herstel: 1 tot 6 weken.

Diagnose en onderzoek

De volgende onderzoeken kunnen bij u uitgevoerd worden om te achterhalen of u Tako-tsubo cardiomyopathie heeft: ECG, bloedwaardentest en hartkatheterisatie.

Behandeling

Meestal is behandeling niet nodig. Als de linkerkamer minder goed blijft werken, zijn soms medicijnen nodig.

Bron: de Hartstichting.