Interne Geneeskunde (specialisme)

Informatie over het specialisme Interne Geneeskunde.

Het specialisme Interne Geneeskunde houdt zich bezig met ziekten van inwendige organen (zoals nieren, lever), orgaansystemen (hormoonproducerende organen) en algemene systemen in het lichaam (afweer, stofwisseling, bloeddrukregulatie en bloedstolling).

De afdeling Interne Geneeskunde van het AMC verleent specialistische en topreferente zorg. Topreferente zorg is zeer specialistische zorg voor mensen die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben.

De Interne Geneeskunde in het AMC is verdeeld in de onderafdelingen Infectieziekten, Tropische geneeskunde en HIV/Aids, Endocrinologie en metabolisme (hormoonafwijkingen), Klinische Hematologie (bloedziekten), Vasculaire geneeskunde (vaatziekten), Diëtetiek, Klinische immunologie en reumatologie (afweerstoornissen en gewrichtsziekten), Medische oncologie (gezwellen), Nefrologie (nierziekten) en Geriatrie/Ouderengeneeskunde. Ook het levercentrum is aan de afdeling verbonden.

Daarnaast is er een afdeling Algemene inwendige geneeskunde. Deze houdt zich bezig met complexe en discipline-overstijgende ziekten waarvan de onderliggende oorzaak niet direct duidelijk is. Het gaat hierbij zowel om nieuwe bezoekers met complexe problemen, als om tweede of derde opinie-onderzoeken van de bezoekers zelf of van specialisten uit andere ziekenhuizen.