Seksuele klachten

Door de behandelingen kunnen er vaginale en seksuele klachten ontstaan. Dit kunnen nieuwe klachten zijn, maar ook bestaande klachten kunnen door de behandelingen verergeren. Sommige vrouwen krijgen helemaal geen klachten.

Het komt regelmatig voor dat tijdens het stellen van de diagnose en gedurende de behandelingen seksualiteit naar de achtergrond verdwijnt. Bij het herstel blijkt dat patiënten en hun partners aanlopen tegen veranderingen en problemen in hun seksuele relatie. Dit kan tevens gelden voor patiënten die geen partner hebben. Het kan lastig zijn om een nieuwe relatie te starten.
Als de seksuele relatie voor de behandelingen goed was, kan het herstel moeite kosten, maar is de kans dat het goed komt groot.  Aanpassen aan de nieuwe situatie is daarbij vaak nodig.
Sommige mensen hebben hulp nodig om weer een prettige seksuele relatie te ontwikkelen.
Deze hulp is te krijgen door een gesprek met een verpleegkundige, die daarvoor is opgeleid. Dit kan ook uw eigen radiotherapeut of gynaecoloog zijn maar ook een seksuoloog.

Er is een folder over seksualiteit na de behandeling van gynaecologische kanker beschikbaar, vraag hiernaar bij uw arts, voorlichter, verpleegkundige of casemanager.

Lichamelijke gevolgen

Droogheid van de vagina:

Door radiotherapie kan er een ontstekingsreactie van het vaginaslijmvlies ontstaan. De ontsteking verdwijnt een aantal weken nadat de bestraling klaar is. Door die ontsteking ontstaat er bindweefselvorming. De vagina wordt daardoor stugger en minder vochtig.

Verkorting en vernauwing van de vagina:

Doordat de vagina stugger is geworden, is die minder flexibel dan voorheen. Door de bestralingen kan er verkleving van de vagina optreden. De vagina wordt korter dan voorheen. Om dit tegen te gaan worden er pelottes geadviseerd. Ook door een operatie kan de vagina nauwer en korter zijn geworden.

Gebruik van pelottes

Uw arts zal u vertellen of het noodzakelijk is dat u pelottes gaat gebruiken.
Pelottes worden meestal aangeraden na uitwendige en inwendige bestraling. Door de bestralingen kan er verkleving optreden van de vaginatop optreden.
Door zo’n 3x per week de pelottes, een paar minuten per dag, te gebruiken, kan soms verkleving van de vaginatop worden voorkomen.

vaginale dilatatieset (pelottes) van PelvitecBV
vaginale dilatatieset (pelottes) van PelvitecBV

U arts zal u vertellen wanneer u met het gebruik van de pelottes kan beginnen. Meestal is dit zo’n 4 weken na het einde van de bestralingen. Dan is de ontstekingsreactie van het vaginaslijmvlies voldoende herstelt.
Een speciaal opgeleide verpleegkundige zal u uitleg geven over het gebruik van de pelottes.