Factsheet 6. Communicatietraining voor zorgverleners in de kankerzorg: de stand van zaken

6. Communicatietraining voor zorgverleners in de kankerzorg: de stand van zaken

Afd. Medische Psychologie Onderzoekslijn Medische Communicatie

Contactgegevens Onderzoeker: Danique Bos

Samengevat

  • Training van communicatievaardigheden kan communicatiegedrag van zorgverleners in de kankerzorg bevorderen.
  • Er is meer en hoogwaardig onderzoek nodig om het invoeren van communicatietraining in de praktijk nog beter te verantwoorden en het effect te vergroten.

    Aanleiding

    Communiceren met patiënten met kanker vereist goede communicatievaardigheden van zorgverleners. Deze vaardigheden kunnen zij ontwikkelen door training. Er is steeds meer aandacht voor communicatietrainingen, maar wat weten we eigenlijk over de werkzaamheid?.

    Doel

    Het doel was om op basis van de literatuur inzicht te geven in (1) het effect van communicatietraining voor zorgverleners in de kankerzorg, (2) de werkzame onderdelen van communicatietraining en (3) de aanbevelingen die er worden gedaan voor vervolgonderzoek en de praktijk.

    Aanpak

    Twee onderzoekers zochten naar alle overzichtsstudies die de afgelopen tien jaar zijn verschenen over het effect van communicatietraining voor zorgverleners in de kankerzorg. Alle conclusies en aanbevelingen werden systematisch op een rij gezet.

    Resultaten

    • Er zijn negen overzichtsstudies gevonden die het effect van communicatietraining voor zorgverleners in de kankerzorg bestudeerden.
    • Er is bewijs voor een positief effect van communicatietraining voor zorgverleners op hun communicatiegedrag; dit bewijs is echter niet sterk. Een effect op patiëntuitkomsten zoals tevredenheid of welbevinden kon niet worden aangetoond.
    • Sommige reviews suggereren dat langere, intensievere of follow-up training effectiever zijn, net als training in de vorm van rollenspellen, feedback en oefenen van gesprekken met patiënten. Echter, sterk bewijs hiervoor ontbreekt.
    • De auteurs van de negen studies pleiten onder andere voor het implementeren van communicatietraining in de opleiding van zorgverleners en voor verder onderzoek van hoge kwaliteit met duidelijke uitkomsten.

    Afdeling Medische Psychologie – Onderzoekslijn Medische Communicatie

    Contactgegevens Onderzoeker: Danique Bos, d.w.bos@amc.uva.nl

    Artikel: Bos-van den Hoek DW et al. Communication skills training for healthcare professionals in oncology over the past decade: a systematic review of reviews. Curr Opin Support Palliat Care. 2019;13(1):33-45.


    Download

      Afd. Medische Psychologie
      Onderzoekslijn Medische Communicatie

      Contactgegevens Onderzoeker: N.M.Medendorp@amc.uva.nl