Oogheelkunde (specialisme)

Informatie over het specialisme Oogheelkunde.

Oogheelkunde houdt zich als medisch specialisme bezig met aandoeningen van het oog. Oogheelkunde in het AMC is georganiseerd in drie clusters:

  • Het voorsegment, dat zich richt op mensen met hoornvliesaandoeningen, staar en verhoogde oogdruk.
  • Het achtersegment, voor mensen met erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen van het netvlies (medische retina) en chirurgische aandoeningen van het netvlies (vitreoretinale chirurgie).
  • Het buitensegment, dat mensen met ooglid-, traanweg- en oogkasaandoeningen en op kinderen en volwassenen met scheelzien behandelt.

De afdeling Oogheelkunde van het AMC verleent topreferente zorg op het gebied van netvliesafwijkingen, in het bijzonder maculadegeneratie. Ook verleent het AMC topreferente zorg op het gebied van oogkasaandoeningen, in het bijzonder de oogziekte van Graves. Topreferente zorg is zeer specialistische zorg voor mensen met complexere aandoeningen.

Maculadegeneratie

Afwijkingen aan het netvlies komen vaak voor en kunnen ernstige gevolgen hebben voor het zicht. De belangrijkste ziekte van het netvlies is leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Deze aandoening tast het centrale deel van het netvlies aan, de macula ofwel de gele vlek.

Ziekte van Graves

Bij oogkasaandoeningen gaat het vooral om ontstekingen, tumoren en botbreuken. De meest voorkomende ontsteking van de oogkas is Graves' orbitopathie, een aandoening die meestal voorkomt in combinatie met een te hard werkende schildklier.