Orthopedie - Opleiding tot orthopedisch chirurg

De orthopedische chirurgie/traumatologie houdt zich bezig met het voorkomen en behandelen van aandoeningen en letsels van het steun- en bewegingsapparaat, dat bestaat uit botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. De opleiding tot orthopedisch chirurg duurt 6 jaar in totaal, waarvan anderhalf jaar een vooropleiding chirurgie en een vervolgopleiding orthopedie van 4,5 jaar. Uitgangspunt van de totale opleiding is 2 jaar ervaring opdoen in het academische ziekenhuis. In het AMC zijn op de afdeling orthopedie gemiddeld 10 AIOS, arts-assistenten in opleiding tot specialist.

Informatie

Gedurende de opleiding leert de AIOS in de volle breedte over orthopedie. De AIOS werkt tijdens de opleiding in een klinische setting waarbij hij/zij zich bezighoudt met klinische en poliklinische patiëntenzorg. Daarnaast wordt er deelgenomen aan onderwijs en doet de AIOS wetenschappelijk onderzoek.  

Verder is de medische opleiding competentiegericht (EPA’s). De patiëntenzorg waarbinnen de competenties worden geleerd, wordt mede bepaald door een aantal door de maatschap gedefinieerde speerpunten: orthopedische traumatologie, orthopedische oncologie, enkel en voetpathologie, sporttraumatologie, wervelkolompathologie, speciële prothesiologie en complexe kinderorthopedie.  

Om ervoor te zorgen dat de benodigde kennis en ervaring opgedaan wordt, wordt een persoonlijk opleidingsschema opgesteld binnen het opleidingscluster van het AMC, hierin wordt samengewerkt met het Amphia ziekenhuis, Spaarne Gasthuis, Noordwest Ziekenhuisgroep en het Tergooi ziekenhuis.

Bij alle werkzaamheden en leermomenten staat de AIOS onder supervisie van specialisten en er vinden periodiek onderwijsbesprekingen plaats.  

Toelatingseisen en solliciteren

Eén keer per jaar (in een uitzonderlijk geval twee keer) kan er gesolliciteerd worden binnen het ROGO AMC (AMC, Amphia ziekenhuis, Spaarne Gasthuis, Noordwest Ziekenhuisgroep en Tergooi ziekenhuis). Toelatingseis hiervoor is een in Nederland erkend artsdiploma.

Opleider

dr. M. U. Schafroth, (plv) opleider: dr. S.A.S. Stufkens

Vragen en contact

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat:  t.j.nagel@amsterdamumc.nl 020-5662672