Acute bijwerkingen bij bestraling van endeldarmkanker.

Bijwerkingen die tijdens of vlak na de bestraling van endeldarmkanker kunnen ontstaan

Als u klachten krijgt, kunnen dit één of meer van de volgende zijn:

De kans is groot dat er bij het 5 bestralingen schema weinig of geen klachten ontstaan.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan tijdens en na de behandeling voorkomen. Het herstel van de bestralingen kost energie, maar ook het heen en weer reizen naar de afdeling Radiotherapie. Ook de diagnose met bijbehorende spanningen kan vermoeidheid opleveren.

Ontlasting 

Door de bestraling kan er vaker aandrang voor ontlasting ontstaan. Ook kan de ontlasting dunner worden. Deze klachten bestonden soms al als gevolg van de endeldarmtumor en kunnen dan tijdens de bestralingsbehandeling toenemen. Er kunnen darmkrampen ontstaan en soms ontstaat diarree. Eventuele bijwerkingen van de chemotherapie kunnen hier ook een rol in spelen. De behandelend arts kan medicijnen voorschrijven tegen diarree. Enkele weken na afloop van de bestraling zal het ontlastingspatroon zich mogelijk herstellen.

Plasklachten

Omdat de blaas en de plasbuis vlakbij het doelgebied ligt kunnen klachten ontstaan die lijken op die van een blaasontsteking. Dit uit zich in het vaker kleine beetjes moet plassen met soms een schrijnend gevoel tijdens het plassen. Deze klachten herstellen zich weer spontaan enkele weken na afloop van de laatste bestraling.

Huidirritatie

Door de bestraling kan de huid binnen het bestralingsveld rood worden en geïrriteerd raken. De kans hierop is het grootst in de bilnaad,  rondom de anus (als de tumor dicht bij de anus ligt)  en de uitwendige geslachtsorganen, zoals schaamlippen en balzak. De roodheid gaat vaak gepaard met jeuk en een branderig gevoel.
Soms kan uw huid oppervlakkig open gaan. De doktersassistente geeft een advies hoe de huid het beste verzorgd kan worden. Zij is dagelijks aanwezig voor extra advies of hulp bij de verzorging van de huid. Zij kan ook een verzachtende crème geven. Enkele weken na de laatste bestraling herstelt de huid zich weer.
Door de bestraling kan er haaruitval in de schaamstreek optreden.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer