Bijwerkingen die heel soms optreden bij bestraling van prostaatkanker

(minder dan 5% van de patiënten heeft hier last van)


Bloed in de urine

Door beschadiging van het slijmvlies van de blaas en plasbuis kunnen makkelijker bloedingen ontstaan. Daardoor komt er bloed in de urine. Bij ernstige klachten kan een behandeling met hyperbare zuurstof noodzakelijk zijn. Uw arts kan u daarvoor een verwijzing geven.

Verlies van ontlasting

Door zwakte van de kringspieren bij de endeldarm kunt u makkelijker darmvocht en ontlasting verliezen. Deze vorm van incontinentie kan met bekkenbodemspieroefeningen behandeld worden. Deze oefeningen krijgt u van een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Incontinentie

Incontinentie is het niet kunnen ophouden van de plas. Meestal is de incontinentie al aanwezig voor de bestraling en wordt bijna nooit door de bestraling zelf veroorzaakt.

Er bestaan twee vormen van incontinentie:

Urge-incontinentie: Door heftige aandrang kunt u met moeite een plas uitstellen. Hierdoor verliest u ongewild urine. Deze vorm van incontinentie kan met medicijnen behandeld worden.

Stress-incontinentie: Door zwakte van de kringspieren bij de blaashals en prostaat kunt u de plas niet ophouden en verliest u ongewild urine. Deze vorm van incontinentie kan met bekkenbodemspieroefeningen bij een gespecialiseerde fysiotherapeut behandeld worden.