Bijwerkingen die later kunnen optreden bij bestraling van prostaatkanker

Er kunnen ook bijwerkingen optreden die pas maanden tot jaren later duidelijk worden. Deze bijwerkingen komen niet vaak voor (minder dan 15% van de patiënten heeft hier last van), maar zijn wel vaak blijvend.

Moeite met plassen

Het kan gebeuren dat de plasstraal zwakker blijft dan voor de bestraling. De arts kan dan medicijnen voorschrijven om de plasstraal beter op gang te houden.

Vaker moeten plassen

Door blijvende irritatie aan de blaas of de plasbuis kan het voorkomen dat u vaker moet plassen. Dit kan ook ’s nachts zijn.

Bloed bij de ontlasting

Door beschadiging van het slijmvlies van de endeldarm kunnen makkelijker bloedingen ontstaan. Er is dan bloed op de ontlasting of op het toiletpapier zichtbaar. Door de ontlasting zacht te houden door vezelrijk te eten, kan dit wat verminderen. In fruit en volkoren producten zitten veel vezels.
Een klein beetje bloedverlies is meestal geen probleem. Bij ernstige klachten kan een behandeling noodzakelijk zijn. Uw arts kan u daarvoor een verwijzing geven.

Veranderde seksualiteit

De erecties kunnen na de bestralingen minder worden en in ernstige gevallen zelfs helemaal verdwijnen. Soms kan de arts medicijnen voorschrijven om de erecties te verbeteren.
De hoeveelheid vocht bij een zaadlozing zal verminderen of verdwijnen.