Bijwerkingen die later kunnen optreden na de bestraling van gynaecologische kanker

De bestraling kan mogelijk ook bijwerkingen geven waar u pas maanden tot jaren later last van krijgt:

Plasklachten

Sommige mensen moeten na de bestralingen vaker plassen. Soms voelt u de plas minder goed aankomen. Dit kan leiden tot ongewild (weinig) urineverlies, vooral bij ‘druk verhogende momenten’, zoals hoesten, lachen of tillen. Soms is er urineverlies als u heel nodig moet plassen.

Een enkele keer zit er bloed bij de urine. Dit kan duiden op bestralingsschade aan de blaaswand en gaat meestal over. Als dit optreedt moet u wel altijd contact opnemen met uw behandelend arts.

Veranderde ontlasting

Vaak merkt u dat u vaker ontlasting krijgt. Ook kan de ontlasting dunner blijven dan voorheen. Een enkele keer kan u  perioden met  krampen in de buik en diarree hebben. Ook kan u meer last hebben van een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Soms treedt er bloedverlies op bij de ontlasting. Dit kan wijzen op bestralingsschade aan de wand van de endeldarm. Als dit gebeurt moet u wel contact opnemen met uw behandelend arts.

Overgang

Als de eierstokken in het te bestralen gebied liggen komen vrouwen, die voorheen menstrueerden, in de overgang. Eventueel kan uw arts medicijnen voorschrijven om overgangsklachten te behandelen.

Veranderde seksualiteit

Vrouwen kunnen merken dat ze minder vochtig worden tijdens seksuele opwinding.

Afhankelijk van de grootte van het bestraalde gebied, wordt de top van vagina door littekenvorming soms nauwer en de vagina korter. Er kan een spoortje slijm of bloedverlies zijn na de gemeenschap.

Soms ontstaan er ook verklevingen in de vagina. Bij een verkleving zijn de vaginawanden aan elkaar gegroeid. Dit kan o.a. pijn geven bij het vrijen. Dit is dmv pelottes (staafjes) te voorkomen. Indien dit nodig zou zijn bespreekt de arts dit met u. Uw arts, de casemanager  of de voorlichting Radiotherapie geven u uitleg over het gebruik van de pelottes.

Huidverandering

De huid, in het bestralingsgebied, kan wat donkerder van kleur worden.

Rugklachten

Sommige vrouwen krijgen last van pijn in de onderrug en/of het heiligbeen (een bot van het bekken). Dit kan te maken hebben met de bestralingen. Er zijn dan kleine scheurtjes in het bot ontstaan. Dit is niet gevaarlijk. Vaak helpt het om goed in beweging te blijven. Eventueel kan  uw arts pijnstillers voorschrijven.