Bijwerkingen die snel kunnen optreden bij bestraling van prostaatkanker

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan voorkomen tijdens en na de behandeling. Maar omdat er een klein gebied bestraald wordt, valt dit meestal erg mee. Het heen en weer reizen naar de afdeling Radiotherapie en ook de diagnose met bijbehorende spanningen kunnen vermoeidheid geven.

Als u ook hormoontherapie krijgt is deze therapie vaak de oorzaak van het moeheidsgevoel.

Irritatie van de blaas en de plasbuis

Door de bestraling raakt het slijmvlies van de blaas en plasbuis geïrriteerd. U merkt dat u vaker moet plassen en dat het plassen een branderig gevoel geeft. Soms zit er wat  bloed in de urine. Door zwelling van de prostaat en een gedeelte van de blaas kan de plasstraal minder krachtig zijn.

Bij erge klachten kan uw arts medicijnen voorschrijven die de bijwerkingen iets verlichten. Meestal zullen de klachten na 3-5 weken afnemen.

Irritatie van de endeldarm

Door de bestraling raakt het slijmvlies van de endeldarm geïrriteerd. U moet vaker naar het toilet voor ontlasting. Het ontlasten kan ook wat gevoelig zijn. De ontlasting kan dunner zijn dan normaal. Ook kan er slijm bij de ontlasting zitten. Een enkele keer kan er bloed in de ontlasting zitten. Bij erge klachten kan uw arts medicijnen voorschrijven die de bijwerkingen iets verlichten. Meestal zullen de klachten na 3-5 weken afnemen.

Veranderde seksualiteit

Door irritatie van de plasbuis kan een orgasme pijnlijk en niet prettig zijn. De erecties worden tijdens de bestralingsperiode niet beïnvloedt. Door de situatie waarin u zich bevindt kan de zin in seks minder zijn.

Als u ook een hormoontherapie krijgt, zullen de erecties in de loop van de tijd geheel verdwijnen.