Bijwerkingen die snel kunnen optreden na bestraling van longkanker

Vermoeidheid

Vermoeidheid komt voor tijdens en na de behandeling. Het bestralen zelf kost energie, de chemotherapie, maar ook het heen en weer reizen naar het ziekenhuis. Ook de diagnose met bijbehorende spanningen levert vermoeidheid op.

Hoestklachten

Door de bestraling kunt u een droge prikkelhoest krijgen. Als het nodig is, kan uw behandelend arts medicijnen tegen het hoesten voorschrijven.

Slikklachten / slijmvorming

Als gevolg van de bestraling kunt u slikklachten krijgen. Het slikken van voedsel kan niet alleen moeilijk gaan, maar ook pijnlijk zijn. Soms treedt extra slijmvorming op. Als u pijn heeft kan uw behandelend arts medicijnen voorschrijven. Als het nodig is kunt u begeleiding krijgen door een diëtist. De diëtist kan u dan drinkvoeding voorschrijven. Soms is het nodig om een voedingssonde te plaatsen. In de weken na de bestraling nemen de slikklachten af.

Huidirritatie

Door de bestraling kan de huid in het bestraalde gebied, vaak op de rug en op de borstkas, rood worden en geïrriteerd raken. U kunt dan jeuk en een branderig gevoel krijgen. De doktersassistente is dagelijks aanwezig voor advies bij de verzorging van de huid. Enkele weken na de bestralingen herstelt de huid zich weer.