Bijwerkingen die tijdens en direct na de bestraling van borstkanker kunnen optreden

Vermoeidheid tijdens en na bestraling bij borstkanker

Vermoeidheid kan voorkomen tijdens en na de behandeling. Het bestralen zelf kost energie, maar ook het heen en weer reizen naar de afdeling Radiotherapie. Ook de diagnose met bijbehorende spanningen levert vermoeidheid op. Daarnaast heeft u voor de bestralingen al andere behandelingen gehad, zoals een borstoperatie en soms chemotherapie.

Vaak helpt het wel om toch in beweging te blijven.

Huidproblemen na bestraling van de borst

Door de bestraling kan de huid binnen het bestralingsveld rood worden en geïrriteerd raken. Ook kan de huid (tijdelijk) donkerder van kleur worden. Dit treedt meestal twee tot drie weken na de eerste bestraling op. De roodheid gaat vaak samen met jeuk en een branderig gevoel. De borst kan tijdens de bestralingsperiode wat opzetten. Dit kan steken in de borst geven. Soms voelt de borst beurs aan. Over het algemeen zijn deze klachten binnen enkele weken tot maanden weer weg. Een enkele keer gaat de huid open en kan vochtig worden. Huidreacties zijn het sterkst in de huidplooien, bijvoorbeeld in de oksel of onder de borst.         

Tijdens de bestralingsperiode kunt u zich gewoon douchen. Maar ga liever niet te lang in bad. De huid wordt dan week en gaat makkelijker stuk. Als u deodorant wilt gebruiken, kies dan een deodorant zonder alcohol en parfum.

U mag na de bestralingsbehandeling gerust even in de zon. Maar in het eerste jaar is het wel belangrijk dat de bestraalde huid niet lang in direct zonlicht komt. Dit geldt ook als uw bestraalde huid weer hersteld is. Gebruik in ieder geval een anti-zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Slikklachten of keelpijn bij bestraling van borstkanker

Als het lymfekliergebied rondom uw sleutelbeen wordt bestraald, kan het slikken wat gevoelig worden. Ook kunt u wat keelpijn krijgen. Deze klachten krijgt u door irritatie van het slijmvlies aan de binnenkant van uw slokdarm of luchtpijp. De klachten ontstaan vaak in de tweede helft van de behandeling en gaan weer over. Als deze klachten optreden kunt u met uw behandelend arts bespreken of hier medicijnen voor nodig zijn.

Kortademigheid en hoesten na bestraling van borstkanker

Bij de bestraling ligt er altijd een klein deel van de long in het bestralingsgebied. Meestal geeft dit geen klachten. Er is een kleine kans dat er een “bestralings-ontsteking” ontstaat in de long.  Als dit optreedt, is het vaak 6-12 weken na de bestralingsbehandeling. Dit kan klachten geven zoals droge kriebelhoest en kortademigheid. Neemt u in dat geval contact op met uw behandelend arts van de afdeling Radiotherapie.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer