Hyperthermie bij teruggekeerde borstkanker

Hyperthermie kan één van de onderdelen zijn in de behandeling van teruggekeerde borstkanker. Hyperthermie kan op verschillende manieren gegeven worden. Uw arts zal u vertellen welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Oppervlakkige hyperthermie

hierbij ligt het diepste punt van het te behandelen gebied maximaal 4 centimeter onder de huid. Er wordt gebruik gemaakt van een microgolfapplicator waaraan een waterzak zit. Deze applicator wordt op het doelgebied gelegd en vastgemaakt met klittenband. De temperatuur van het water is hoog genoeg om het oppervlakkige weefsel te verwarmen.

applicator oppervlakkige hyperthermie
applicator oppervlakkige hyperthermie

Diepe hyperthermie

hierbij ligt het diepste punt van het te behandelen dieper dan 4 centimeter onder de huid. Er wordt gebruik gemaakt van een of meerdere microgolf applicators. U komt tussen deze applicators te liggen. Aan de applicators zitten grote waterzakken die tegen u aan komen. De temperatuur van het water is afhankelijk van de diepte van het doelgebied; koud als het doelgebied dieper onder de huid ligt, maar warm als het doelgebied vanaf de huid start.

applicator diepe hyperthermie
applicator diepe hyperthermie

Thermometers

Als het mogelijk is wordt (minimaal) 1 dunne katheter aangebracht onder de huid in het te behandelen gebied. Katheters zijn buigzame slangetjes. De plaatsing gebeurt onder plaatselijke verdoving. In de katheters worden tijdens de behandeling dunne, flexibele meetdraadjes geschoven: de thermometers. Ook wordt de temperatuur op de huid gemeten met dezelfde dunne thermometers. Deze worden met dun plastic folie op de huid geplakt.

thermometers
thermometers

Met behulp van de thermometers is het mogelijk de temperatuur(stijging) van het doelgebied constant te controleren tijdens de behandeling. Het is de bedoeling het doelgebied te verwarmen tot een temperatuur tussen de 40°C en 43°C.

De temperatuur wordt nauwkeurig gemeten, maar het is ook belangrijk dat u het zelf zegt als het ergens te warm wordt of dat het pijn doet. De behandelaar kan dit door de instellingen te veranderen snel oplossen.

De thermometers op de huid worden na afloop van de behandeling verwijderd. De katheter onder de huid blijft 3 tot 4 weken zitten. Na de laatste hyperthermie behandeling wordt deze katheter direct verwijderd. Dit is pijnloos.