Problemen bij het plassen bij blaasbestraling

Problemen bij het plassen bij blaasbestraling

  • Moeite met plassen

Soms is de plasstraal blijvend zwakker dan voor de bestraling. Als dat klachten geeft kan de arts medicijnen voorschrijven.

Als de plasbuis ernstig vernauwd is geraakt kan de uroloog soms met een chirurgische ingreep de plasbuis weer wijder maken.

  • Vaker plassen

Door blijvende irritatie aan de blaas of plasbuis kan het voorkomen dat u vaker moet plassen dan voor de bestralingen. Vaak moet u ook ’s nachts u bed uit om te plassen.

  • Incontinentie voor urine: het niet goed kunnen ophouden van de urine

Er bestaan twee vormen van urine-incontinentie

    • Urge-incontinentie: Door meer aandrang is het moeilijk het plassen uit te stellen. Hierdoor is er ongewild urineverlies. Deze vorm van incontinentie kan met medicijnen behandeld worden.
    • Stressincontinentie: Door zwakte van de kringspieren bij de blaashals (en prostaat) kan de urine niet worden ophouden en is er ongewild urineverlies. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij hoesten, niezen of persen. Deze vorm van incontinentie kan met bekkenbodemspieroefeningen bij een gespecialiseerde fysiotherapeut behandeld worden
  • Bloed in de urine

Door beschadiging van het slijmvlies van de blaas en plasbuis kunnen makkelijk bloedingen ontstaan. Er zit dan bloed in de urine.

Deze klacht kan behandeld worden met hyperbare zuurstof. Deze behandeling wordt gegeven in het AMC. De arts kan uitleg geven over deze behandeling.