Radiotherapie (bestraling)

Informatie over uitwendige bestraling

Uitwendige bestraling wordt meestal gegeven met een lineaire versneller. Met het apparaat kan de stralenbundel heel precies op het te bestralen gebied gericht worden.

Lineaire Versneller
Lineaire Versneller

De totale hoeveelheid straling wordt meestal verdeelt over meerdere dagen. Door de straling niet in één keer maar in kleinere porties toe te dienen, krijgen gezonde cellen de kans zich te herstellen. De kankercellen kunnen dat niet of minder goed. Het aantal bestralingen is afhankelijk van de soort en de plaats van de tumor. Mocht bestraald moeten worden dan hoort u van de Radiotherapeut hoe vaak moet komen. Dit kan variëren van één tot 36 dagen, afhankelijk van de kankersoort

Voordat u bestraling kan beginnen dient heel precies de plaats van bestraling te worden bepaald en wordt u voorzien van markeringstekens (tatoeagepuntjes) op het lichaam zodat er steeds op dezelfde manier bestraald kan worden. Deze tatoeagepuntjes worden geplaatst met semi-permanente make-up en zullen binnen een paar jaar vervagen. Deze voorbereidingen vinden plaats op CT-scan of PET-CT of MRI.

Na deze voorbereidingen zullen wij een op maat gemaakt bestralingsplan voor u maken. De start van de bestraling(en) is meestal een week na de CT, PET of MRI. In uitzonderlijke situaties is de bestraling nog dezelfde dag.

U krijgt bericht van het inplanbureau, wanneer de bestralingen gaan plaatsvinden

De uitwendige bestralingen vinden plaats op 2 locaties: in Amsterdam of in Almere.

Nog belangrijk om te weten:

De straling is onzichtbaar, niet te ruiken en niet te voelen. Na uitwendige bestraling blijft er geen straling in het lichaam achter. U wordt dus niet radioactief. Er komt ook geen straling in bijvoorbeeld zweet, urine, ontlasting of sperma.