Injectie met 5-FU

Bij deze behandeling wordt het litteken ook lokaal ingespoten met een kleine hoeveelheid fluorouracil. Dit heeft een tumor remmende werking en remt de activiteit van het litteken. Het vermindert klachten als jeuk, pijn, roodheid, stijfheid en het verkleint het litteken vaak.

Voor deze behandeling is er geen verdoving nodig, het doet vrijwel geen pijn. Na de injectie kunnen er een paar druppels bloed uit de injectieplaats komen. Hier volstaat een pleister.

Effect en herhaling
Het aantal behandelingen is afhankelijk van de grootte van de laesie, de locatie en de initiële respons op de behandeling. In het algemeen kan dit variëren tussen de 1-8 behandelingen per patiënt. Het effect wordt met minimaal 4 tot 6 weken tussen de behandelingen geëvalueerd. Soms zijn herhaaldelijke behandelingen (iedere vier tot zes weken) nodig. Deze behandeling wordt gecombineerd met een kleine hoeveelheid corticosteroïden.

Risico’s op basis van bestaande literatuur
Fluorouracil is een chemostaticum en kan kankerverwekkend zijn, maar bij deze vorm van injectie is dit risico zeer klein aangezien de vloeistof in zeer kleine hoeveelheid wordt ingebracht en dit direct in het litteken gebeurt. Dit chemostaticum kan ertoe leiden dat er wondjes in het litteken ontstaan, u doet er dan goed aan deze eens per dag af te spoelen onder de douche en er een vet en droog gaasje op aan te brengen. Daarnaast kan er blijvende rode of paarse verkleuring achterblijven in het litteken, ook al komt dit zelden voor, en kunnen er kortstondig donkere verkleuringen in de huid optreden. We houden dit in de gaten bij de controles na de ingreep.