Littekencorrectie en bestralen

Bestraling remt delende cellen. De delende cellen zijn bloedvaatcellen en bindweefsel-producerende-cellen. Wanneer daar minder van zijn is de kans groot dat het litteken niet terug groeit.

De behandeling bestaat uit 2 fases:

  1. Het verwijderen van littekenweefsel
  2. Bestraling op twee opeenvolgende dagen

Risico's

Bestraling kan kankerverwekkend zijn, maar bij deze vorm van bestraling is dit risico zeer klein. Daarbij is het afhankelijk van de plek waar het litteken zich bevindt en waar dus de straling komt rondom de katheter. De bestraling kan ertoe leiden dat de wond minder goed geneest.

Het is mogelijk dat door de bestraling de wond niet optimaal geneest. U doet er dan goed aan deze eens per dag af te spoelen onder de douche en er een vet en droog gaasje op aan te brengen. Ook is het mogelijk dat er een infectie van de wond optreedt, ook al komt dit zelden voor. Wordt de wond rood, dik en pijnlijk, dan dient u contact op te nemen met de poli plastische chirurgie. Het kan dan nodig zijn om antibiotica voor te schrijven.

Door de bestraling kan het wondgebied zelf en om het litteken heen langduriger rood blijven, of meer of minder pigment laten zien. Zeker als u een donkere huid heeft kan dit opvallend zijn. Vaak trekt dit in de loop van het jaar weg.

We houden dit in de gaten bij de controles na de ingreep.

Behandeling

Op de afdeling radiotherapie worden de bestralingen uitgevoerd. Als eerste zal een kennismakingsgesprek plaatsvinden met de bestralingsarts waarin de behandelprocedure, stralingsbelasting en mogelijke risico’s en complicaties worden besproken. Daarna wordt u ingepland voor behandeling bij de poli Plastische Chirurgie en afdeling Radiotherapie.

Eerste dag van de behandeling

Als eerste wordt op de Scar Clinic, poli Plastische Chirurgie, onder lokale verdoving het gehele litteken, of een groot deel van het littekenweefsel, chirurgisch verwijderd. Hierna wordt een dunne katheter (kunststofbuisje) ingebracht in het litteken en met hechtingen gefixeerd. Deze katheter komt aan weerszijde van de wond via een klein gaatje naar buiten. Dit is nodig voor de bestraling, welke via de katheter wordt toegediend.

Na uw behandeling bij de Scar Clinic gaat u naar de afdeling Radiotherapie. Hier wordt de bestraling in twee keer uitgevoerd, op de dag van de operatie en op de volgende dag. Twee radiotherapeutisch laboranten voeren de behandeling uit in samenwerking met een bestralingsarts. Zij sluiten de katheter aan op het bestralingsapparaat. Tijdens de bestraling zijn zij niet bij u in de ruimte aanwezig. Tijdens de bestraling gaat een bestralingsbron stapsgewijs door de katheter. Van de bestraling voelt u helemaal niets. De bestraling duurt meestal een paar minuten. U moet tijdens de bestraling rustig blijven liggen.

Na de eerste bestraling kunt u naar huis. U krijgt een afspraak voor de bestraling de volgende dag.

Zorg dat u de rest van de eerste dag rustig aan doet en de katheter vastgeplakt laat zitten. De katheter steekt namelijk nog uit de wond en mag niet verplaatsen:

  • Ga dus niet sporten deze dag
  • Houd de wond droog tussen de bestralingen

Tweede dag van de behandeling

Deze dag hoeft u alleen naar de afdeling Radiotherapie voor een tweede bestraling. Na afloop van de tweede bestraling verwijdert de bestralingsarts de katheter en kunt u naar huis. Bij de balie krijgt u een belafspraak met de bestralingsarts. Voor de controle afspraak hoeft u dus niet meer terug te komen naar de afdeling Radiotherapie.

De hechtingen waarmee het wondje gesloten is zijn oplosbaar, een nieuw ziekenhuisbezoek is dus niet nodig. Zes weken na de laatste behandeling komt u op controle bij de Scar Clinic.

Nazorg en vervolgafspraken

Na de eerste en tweede bestraling kunt u gewoon naar huis. Komt u van ver? Dan kunt u overnachten in het gastenverblijf van het VUmc.

U krijgt na de eerste behandeling een afspraak mee voor de bestraling de volgende dag op de afdeling radiotherapie. Vergeet niet dat u tussendoor wel rustig aan moet doen, het buisje steekt namelijk nog uit de wond het mag niet verplaatsen. Ga dus niet sporten deze dag. Ook moet u de tijd tussen de bestralingen de wond droog houden. Na afloop van de tweede bestraling verwijdert de bestralingsarts het buisje en kunt u naar huis. Bij de balie krijgt u na de tweede keer nog een belafspraak met de bestralingsarts mee. Voor de controle afspraak hoeft u dus niet meer terug te komen naar de afdeling radiotherapie.

Wij zien u wel terug ter controle op de Scar Clinic, 6 weken na de laatste behandeling. De hechtingen waarmee het wondje gesloten is zijn oplosbaar zodat u hiervoor niet eerder terug hoeft te komen.