Lipsluiting

De lipsluiting gebeurt als uw kind drie maanden of ouder is. De plastisch chirurg doet dit.

Heeft uw kind ook een spleet in het gehemelte, dan wordt tijdens deze operatie ook een deel van het harde gehemelte gesloten (zgn vomerlap).

Wat houdt het in?

De lipsluiting wordt gedaan door de plastisch chirurg. Tijdens de operatie worden de huid, het lippenrood, het slijmvlies (binnenkant) en de kringspier van de lip gehecht. Als de neus van uw kind asymmetrisch is, wordt dit tijdens deze operatie zo goed mogelijk hersteld. Als er sprake is van veel asymmetrie, dan is het vaak niet mogelijk de neusvleugel tijdens de eerste operatie helemaal te corrigeren en zal er op latere leeftijd nog een correctie plaats kunnen vinden als aangezichtsskelet is uitgegroeid. Om de symmetrie van de neus te verbeteren worden soms neussplints in de neus achtergelaten. Deze siliconen buisjes verbeteren de vorm van het aangedane neusgat. We adviseren ouders om deze neussplint gedurende 3 maanden te gebruiken.

Door de operatie ontstaat een litteken. Vlak na de operatie ziet het litteken er vaak mooi rustig uit. Ongeveer drie maanden na de operatie is het litteken op zijn dikst en kan het omhoog gaan trekken. Dit “zakt” vaak na een tijdje weer. Het litteken blijft altijd zichtbaar. Het litteken zal na verloop van tijd uitrijpen, maar het blijft onvoorspelbaar hoe het eindresultaat zal zijn. Het is mogelijk om op latere leeftijd, indien wenselijk, nog een correctieve operatie te laten doen.

Leef- en voedingsadviezen lipsluiting (nazorg)
Uw baby mag direct daarna weer drinken, aan de borst of uit de fles. Het is soms even wennen maar meestal geeft dit geen problemen. Wij raden u aan om met een voor uw baby bekende fles te voeden. Houd er rekening mee dat het gezichtje van uw kind verandert na deze operatie, de lip is nu gesloten en dit is voor veel ouders toch even wennen.   

Opnameduur
De opnameduur is ongeveer 2-3 dagen. Wanneer er geen sprake is van een gehemeltesluiting is de opnameduur korter, ongeveer 1 dag. Als uw kind voldoende drinkt en de pijn goed onder controle is, mag uw kind naar huis. Wanneer u naar huis mag, wordt door de kinderarts en plastisch chirurg samen besloten.