Trommelvliesbuisjes

Kinderen geboren met een gehemeltespleet hebben meer kans op het ontwikkelen van oor- of gehoorproblemen. Dit komt omdat de buis van Eustachius minder goed functioneert, waardoor er problemen optreden in het middenoor.

Wanneer uw kind gedurende een langere periode een verminderd gehoor heeft kan dat de spraaktaalontwikkeling in de weg staan. Trommelvliesbuisjes zijn een oplossing als uw kind last heeft van oorontstekingen en/of gehoorverlies.

Een trommelvliesbuisje is een buisje, meestal gemaakt van kunststof, met de grootte van een halve luciferkop. De doorsnede is ongeveer 1,5 mm en de lengte varieert van 3 mm tot 12 mm. Er zijn verschillende typen, die in vorm, afmeting en kleur kunnen variëren. Een veelgebruikt type is hieronder afgebeeld.

Wat houdt het in?

Onder narcose wordt een kleine snede (3mm) gemaakt in het trommelvlies. Dit gebeurt met microchirurgische technieken. De ingreep is kort en vindt op één dag plaats. Uw kind wordt niet opgenomen aangezien dit in dagbehandeling plaatsvindt. Nadat zo nodig het vocht uit het middenoor is gezogen, wordt het buisje als een boordenknoopje in het sneetje van het trommelvlies geplaatst; het ene uiteinde steekt in het middenoor, terwijl het andere uiteinde zich in de gehoorgang bevindt (zie onderstaande afbeelding). Trommelvliesbuisjes geven een tijdelijke beluchting van het middenoor.

Advies voor nazorg trommelvliesbuisjes

Oorpijn na de ingreep is niet gebruikelijk, pijnstilling is dan ook meestal niet nodig. De eerste dagen na de ingreep kan er soms nog wat vocht of een klein beetje bloed uit de gehoorgang komen. Dit is niet erg en gaat meestal vanzelf weer over. Stop geen watje of gaasje in het oor. De gehoorgang lucht dan niet goed en dat belemmert de genezing. Als er na 4 dagen nog steeds vocht uit het oor komt, neem contact op met de polikliniek KNO, tel 020-4441140 (locatie VUmc) of 020-5669111 (locatie AMC). Het kan zijn dat de KNO-arts oordruppels voorschrijft.

Houd de eerste 10 dagen na het plaatsen van een buisje het oor droog, het trommelvliesbuisje heeft tijd nodig heeft om goed vast te gaan zitten. Een trommelvliesbuisje blijft enkele maanden tot soms wel enige jaren zitten. Het buisje wordt vanzelf door het trommelvlies naar de gehoorgang toe uitgestoten, waarna het gaatje in het trommelvlies zich, op een enkele uitzondering na, vanzelf sluit.