Het stellen van de diagnose myositis kan waarschijnlijk sneller en met minder pijnlijke tests. Dit is belangrijk voor het zo snel mogelijk starten van de juiste behandeling en het voorkomen van chronische spierschade (en vervelende tests). Hannah Walter onderzoekt met een slimme studie-opzet of dit inderdaad zo is.
Ziekte: myositis
Achtergrond
In deze studie wordt onderzocht welke combinatie van diagnostische testen het beste is om de diagnose myositis te stellen. De verschillende soorten myositis (dermatomyositis, overlapmyositis, antisynthetasesyndroom, necrotiserende myopathie) zijn auto-immuun ziekten die behandeld worden met prednison. Patiënten kunnen zich met verschillende klachten presenteren en er zijn verschillende testen die de diagnose meer of minder waarschijnlijker maken (lichamelijk onderzoek, MRI-spier, EMG, echo spier, antistoffen en spierbiopt)
Doel
Het ontwikkelen van een optimale set aan diagnostische testen om de diagnose myositis te stellen, met zo min mogelijk pijnlijke onderzoeken.
Methode
Deelnemers zullen een compleet panel aan diagnostische testen ondergaan. Dit bestaat, naast anamnese (vraaggesprek), neurologisch onderzoek en laboratoriumonderzoek (CK), uit het verrichten van een EMG, echo van de spieren, MRI van de spieren, een spierbiopt en het bepalen van antistoffen in het bloed. Er zijn twee neurologen bij het onderzoek betrokken, die door een soort Chinese Muur van elkaar gescheiden zijn tijdens de dagen waarop het onderzoek plaatsvindt.
Planning en deelname
Het onderzoek is gestart op 15 juni 2020
In totaal zullen 100 patiënten meedoen aan het onderzoek
Onderzoeksteam
Hannah Walter, arts-onderzoeker
Dr. Anneke van der Kooi, neuroloog
Dr. Joost Raaphorst, neuroloog
Professor Ivo van Schaik, neuroloog