Tussenjaar

Als je je bachelor Geneeskunde hebt behaald, kan het voorkomen dat je niet direct kunt beginnen met je master.

Voorrang voor master bij goede studieresultaten

Als je alle studieonderdelen de eerste keer allemaal hebt behaald krijg je wel voorrang op doorstroming naar de master (‘nominaal regeling’) en zitten er enkele maanden tussen het einde van de bachelor en de start van de masteropleiding.

Wachttijd voor master als je moet herkansen

Heb je een tentamen in de bachelor moeten herkansen of heb je studievertraging opgelopen? Dan kan er een wachttijd zijn voordat je aan de master (de coschappen) kunt beginnen. Deze wachttijd ligt de laatste jaren tussen de 6 maanden en 1 jaar. We noemen dit een ‘tussenjaar’, ook al duurt de periode vaak wat korter.

Er zijn meerdere manieren om een tussenjaar in te vullen

Veel studenten benutten hun tussenjaar om praktijkervaring op te doen in het buitenland of om te reizen en te werken. Je kunt er ook voor kiezen om je medestudenten te vertegenwoordigen door je beschikbaar te stellen voor de studentenraad of om een bestuursjaar te doorlopen voor de Studentenraad (SR) of in een van de studentenverenigingen. Je kunt ook je wetenschappelijke stage (die aan het eind van de master gepland staat) naar voren halen en deze vast in de wachttijd afronden. Hiermee verkort je de duur van je masteropleiding.

Tips om je tussenjaar goed door te komen

  • Wil je meer informatie over internationale mogelijkheden? Kijk dan eens op de site van ons International Office.
  • Lijkt het je leuk om alvast een netwerk op te bouwen in het AMC? Kijk dan eens op de site van ons Flexbureau.

Voor meer informatie over de verschillende studieverenigingen in het AMC: