Cees: Een feestje om te studeren aan deze Master: echt een cadeautje

Cees Valkenburg is tandarts en promovendus bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam

Waarom heeft u ervoor gekozen de Master Evidence Based Practice in Health Care te gaan doen?
Dat is een bijzonder verhaal. Ik heb altijd al interesse gehad in het wetenschappelijke deel van mijn beroep. Dat heb ik tijdens mijn opleiding tandheelkunde destijds wel gemist. Doordat een zeer naast familielid door een hartstilstand op de IC in Utrecht kwam te liggen, zag ik hoe bewijs gestuurd ze daar te werk gingen. Voor alles wat ze deden was er een richtlijn en er was ook beschreven wanneer de richtlijn weer zou worden herzien. Ik zag dat dat goed werkte en daardoor werd mijn interesse voor de Master Evidence Based Practice in Health Care definitief gewekt: wetenschappelijke evidentie als basis voor het klinisch handelen.

Wat heeft u aan de studie gehad?
Het is een intensieve tijd geweest, maar ik heb er heel veel aan gehad. Het voelde echt als een cadeautje om met veel praktijk ervaring met dit geweldige onderwerp aan de slag te gaan. Om na lange tijd weer in de collegebanken te zitten was een bijzonder mooie ervaring.

Wat heeft de studie u verder gebracht?
Het geeft een totaal andere dimensie aan het dagelijks werk. Inmiddels heb ik een aantal wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Ook lees ik artikelen nu op een geheel andere manier dan voorheen. Ik heb kritisch leren denken, heb vaker gezonde twijfel over wat er gepubliceerd wordt.

Waarin verschillen uw werkzaamheden nu in vergelijking tot voor uw studie?
Naast mijn werk als tandarts houd ik me nu bezig met tandpasta. De meest gestelde vraag in de tandartsstoel is immers wat de beste tandpasta is. Met Dr. Dagmar Slot, (eveneens oud-student van de Master EBPiHC en inmiddels gepromoveerd) ben ik die vraag nader aan het bestuderen. Een eensluidend antwoord heb ik tot op heden nog niet gevonden, vanzelfsprekend hoop ik dat wel te hebben bij de afronding van mijn proefschrift.

Is er nog een eigen ervaring die u nog kwijt wilt?
Ik vond het absoluut een feestje om te studeren aan deze Master.