Amsterdam Moedermelkstudie

In de Amsterdam Moedermelkstudie willen we te weten komen of stress en voeding de samenstelling van moedermelk veranderen. Ook onderzoeken we of dit een effect heeft op de ontwikkeling van de baby.

Onderzoek naar de samenstelling van moedermelk in normale en stressvolle omstandigheden

Moedermelk is de beste voeding voor een baby. In moedermelk zitten veel voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van de baby. Ook bevat moedermelk een groot aantal stoffen die de weerstand van de baby bevorderen en hormonen van de moeder.

De precieze samenstelling van moedermelk verschilt van moeder tot moeder. Ook weten we dat de melk van een moeder zich aanpast aan de leeftijd van haar baby. Maar welke invloed hebben andere factoren op de samenstelling van moedermelk? Heeft het effect op de melk als de moeder veel stress ervaart? En maakt het uit wat de moeder eet? Deze vragen onderzoeken we in de Amsterdam Moedermelkstudie. In totaal zullen er 180 moeders deelnemen aan dit onderzoek.

Voor de meeste moeders is de kraamtijd een gelukkige periode. Maar helaas zijn er ook moeders waarvoor deze periode extreem stressvol is, bijvoorbeeld omdat haar kindje ernstig ziek is. Met de kennis die voortkomt uit deze studie hopen we, in de toekomst, deze moeders betere informatie en zorg te kunnen bieden.

Het onderzoeksteam

Prof. Dr. J.B. (Hans) van Goudoever, Hoofd kindergeneeskunde AMC-Emma Kinderziekenhuis/VUmc, Hoofdonderzoeker;

Dr. H.G. (Hannah) Juncker, AMC/Universiteit van Amsterdam, uitvoerend onderzoeker en research-coördinator;

Dr. A. (Aniko) Korosi, Swammerdam Institute for Life Science, Universiteit van Amsterdam, neurobioloog en opdrachtgever;

  Sponsors

  NWO
  amsterdam brain & cognition

  Amsterdam Moedermelkstudieteam

  Amsterdam UMC & UvA

  Sciencepark Amsterdam
  C3.102
  Antwoordnr. 3521/1088
  1000 RA Amsterdam moedermelkstudie@amc.uva.nl

  Contactformulier>>